Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

25 Απριλίου 2024
12.9 C
Corfu

Καταλονία | Διακήρυξε την ανεξαρτησία της | Αναστολή του αυτοδιοίκητου η “απάντηση” της Μαδρίτης (videos)

Διαβάστε ακόμα

Την ανεξαρτησία από την Ισπανία ψήφισε το καταλανικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Στο κοινοβούλιο, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Έτσι, στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Το αποτέλεσμα είναι 70 υπέρ, 10 κατά και 2 “λευκά” σε σύνολο 135 βουλευτών.

Όπως και να έχει, η απόφαση της Καταλονίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει δεκτή από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η στιγμή που ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εν συνεχεία ήχησε στην αίθουσα ο καταλανικός εθνικός ύμνος.

Η διακήρυξη του καταλανικού κοινοβούλιου αναφέρει:

«Κηρύσσουμε την καταλανική δημοκρατία, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, νόμιμο, δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος».

Así se ha votado la declaración de independencia en el Parlament de Catalunya

“Να παραμείνουμε ειρηνικοί”

O Κάρλες Πουτσδεμόν έκανε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντο-οθόνες που είχαν τοποθετήσει οι Αρχές έξω στο πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Μαδρίτη ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας από τη Γερουσία.

Ο Ραχόι συνεκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να να ληφθούν τα πρώτα μέτρα για την καταστολή της ανεξαρτησίας.

Τα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε “ειρηνική αντίσταση”

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Κάλεσμα για ψυχραιμία από τον Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και ψυχραιμία ενώ είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

Συγκεκριμένα, σε Tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο ανέφερε: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

“Ουδέν σχόλιο” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αποστάσεις τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση των Καταλανών.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ο,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Υποβιβάζει ο Τουσκ την ανεξαρτησία

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα – Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img