Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

28 Μαρτίου 2024
14.9 C
Corfu

Τα ποσά που θα επιστραφούν σε συνταξιούχους

Διαβάστε ακόμα

Μικροποσά της τάξης των 10 ευρώ θα λάβουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την επιστροφή των παρανόμως παρακαρατηθέντων εισφορών υπέρ ασθένειας.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, δε δεσμεύεται για το χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, αν θα είναι δηλαδή άπαξ η σε δόσεις, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία.

Πάντως από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1000 ευρώ πρέπει να περιμένουν να πάρουν πίσω ανάξια λόγου ποσά της τάξης των 10 ευρώ.

Μόνο 100.000 συνταξιούχοι κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά έως και 3000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας «Η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.»

Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών για τις “αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης” της περιόδου 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016 δείχνουν πως:

  • Περί τα 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μέσο ποσό επιστροφής 10 ευρω.
  • Περί τους 660.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 275 ευρω.
  • Περί τους 93.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.000 ευρω.
  • Περί τους 1.900 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.190 ευρω.
  • Περί τους 1.500 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.300 ευρω.

Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μικτό.

Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

Πηγή:in.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καλάθι του Πάσχα: Πότε ξεκινά και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με πληροφορίες το καλάθι του Πάσχα αναμένεται να εφαρμοστεί στις 24 Απριλίου ενώ αναφορικά με τα προϊόντα που θα...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img