Αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος καθυστερούσε να φέρει ρυθμίσεις τις οποίες είχε δεσμευτεί τον Ιούλιο του 2018 στην τότε συνάντησή του με την ΕΣΑμεΑ, ήταν η συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ και με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, σήμερα Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην αντιπροσωπεία ήταν επίσης ο γεν. γραμματέας Γιάννης Λυμβαίος, ο ταμίας Κώστας Γαργάλης και ο αντιπρόεδρος της ΕΟΤ Ηλίας Μαργιόλας.

Η αντιπροσωπεία έθεσε για ακόμη μία φορά τα θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία στον υπουργό μεταξύ άλλων, εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια, μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία, απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, επαναφορά της ρύθμισης του άρθρου 18 του ν. 4172/2013, που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους κ.α.

Συγκεκριμένα για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε στην εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω και η σχετική ρύθμιση θα ψηφιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, ο υπουργός επιβεβαίωσε την επί της αρχής συμφωνία του καλοκαιριού, δήλωσε όμως ότι πρόκειται για περίπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ήδη έχει συστήσει ομάδα εργασίας για το θέμα αυτό στο υπουργείο, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΣΑμεΑ και η επόμενη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Ειδικά για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ τόνισε στον υπουργό ότι εάν δοθεί με τα περσινά κριτήρια, θα παραμείνει μια άδικη ρύθμιση, καθώς εξαιρεί πάρα πολλά άτομα με αναπηρία, όπως τους ανασφάλιστους και τους φιλοξενούμενους. Η ευθύνη δε αυτού του νόμου ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων  για τα άτομα με αναπηρία, αλλά συνολικές μειώσεις όπως και για το ακατάσχετο και εντός του επομένου διαστήματος, θα είναι σε θέση να γνωστοποιηθούν οι ρυθμίσεις αυτές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Ο αγώνας μας είναι διαρκής, η περίοδος είναι εξόχως δύσκολη, το αναπηρικό κίνημα πρέπει να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και επιφυλακή. Δίνουμε το ραντεβού όλοι στις 3 Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαδηλώνουμε για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια!».