Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου σε εκπροσώπους του Τύπου, τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ από προκαταβολές για τις κατοικίες στο Ελληνικό αναμένονται να εισρεύσουν στο ταμείο άμεσα, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 η εισηγμένη θα έχει εισπράξει περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπράξει η εταιρεία από τον οικιστικό τομέα – δηλαδή 169 διαμερίσματα στο Πύργο, 28 παραθαλάσσιες βίλες και 115 διαμερίσματα πολυτελείας – θα φτάσει έως 1,2 δισ. ευρώ.

Με τις μπουλντόζες και τις μηχανές αναμμένες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, έργο που υλοποιεί η ΑΒΑΞ, ενώ η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat βρίσκεται στο πρώτο στάδιο εργασιών για την ανέγερση του ουρανοξύστη 50 ορόφων.

Οι κατοικίες

Σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο, ωστόσο βρίσκεται το συγκρότημα των τεσσάρων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, έργο που υλοποιείται από την ΕΚΤΕΡ. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει από νωρίς, ότι θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο που θα παραδοθεί. Πρόκειται για ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ, 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Εν τω μεταξύ αρχές Αυγούστου εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια του ουρανοξύστη 50 ορόφων. Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, σχεδόν όλα τα διαμερίσματα, του ουρανοξύστη, όπως και οι παραθαλάσσιες βίλες και τα διαμερίσματα στα τριώροφα κτίρια πίσω από τις βίλες, έχουν προπωληθεί, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Όπως επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, στην πλειονότητά τους οι αγοραστές είναι Έλληνες. Το 2023, ωστόσο, η Lamda Development θα ξεκινήσει καμπάνια στο εξωτερικό για τις κατοικίες όπως είχε εξάλλου προγραμματιστεί εξ’ αρχής, αν και η διοίκηση εκφράζει την επιθυμία, οι Έλληνες αγοραστές να έχουν προτεραιότητα.

Εκτός των άλλων, η Lamda Development, προωθεί, επίσης, την κατασκευή πολυκατοικιών με ύψος 50 μέτρα που θα βλέπουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο, σε τιμές ανάλογες με αυτές της περιοχής.

Τα εμπορικά κέντρα

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια και για το εμπορικό σκέλος. Αναφερόμενος στο εμπορικό κέντρο 85.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί στην πλευρά της Βουλιαγμένης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για το εμπορικό κέντρο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις στο εμπορικό σκέλος ανάπτυξης που στο σύνολό τους προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη το ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους του λιανεμπορίου είναι μεγάλο και πρόθεση της εταιρείας είναι να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συμφωνιών μαζί τους, μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Στο εμπορικό σκέλος, τα σχέδια που αφορούν τον πύργο μικτής χρήσης (γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχεία) στην πλευρά της Βουλιαγμένης, σύντομα θα υλοποιηθεί διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα, έτσι ώστε, η Lamda Development να ελέγχει πλέον έξι εμπορικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο νέων που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό. Τα εμπορικά κέντρα διαχειρίζεται η θυγατρική Lamda Malls, η οποία έχει δρομολογήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Τα ξενοδοχεία

Στον τουριστικό τομέα, η Lamda Development έχει συνάψει συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με κατοικίες στην παραλιακή ζώνη. Ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, όπως ανακοινώσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένονται και για το δεύτερο ξενοδοχείο που θα αναπτυχθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Το 2026, εξάλλου, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο από τη ΓΕΚ Τέρνα σε κοινοπραξία με την Hard Rock.

Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά και τις πρώτες ύλες, ο κ. Αθανασίου προσδιόρισε την αύξηση στο 10 με 15% και όπως είπε τμήμα του κόστους μπορεί να μετακυλιστεί στους αγοραστές, όπως έπραξε η εταιρεία στα πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε για τις κατοικίες.

Με τα έργα να προχωρούν, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «Το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

ΠΗΓΗ: newsit.gr