Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

25 Απριλίου 2024
17.9 C
Corfu

Ελληνικός τουρισμός: “Απογείωση” των αεροπορικών θέσεων το 2018

Διαβάστε ακόμα

Από πολύ καλή έως εξαιρετική προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων και τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, σε συνεντευξη Τύπου σήμερα, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από την έρευνα «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδατο 2018» του Sete Intelligence.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ο προγρμματισμός θέσεων στα περιφεριακά αεροδρόμια της χώρας, με βάση στοιχεία της 31ης Ιανουαρίου 2018, εμφανίζει αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίδο πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες θέσεις φέτος υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια. Ωστόσο επειδή κάθε μήνα τα στοιχεία αυτά αναθεωρούνται, ακριβής εικόνα θα υπάρξει μέχρι το τέλος Μαΐου. Όπως αναφέρθηκε, η ακύρωση θέσων έχει μικρή επιβάρυνση και ως εκ τούτου οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες, λόγω της αυξημένης ζήτησης για Ελλάδα, έσπευσαν να κλείσουν περισσότερς πτήσεις και για τους εκτός αιχμής μήνες, όπως είναι ο Μάιος και ο Οκτώβριος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 είχαν προγραμματιστεί 16,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις και τελικά σημειώθηκαν 15,2 εκατ. αφίξεις.

Και ενώ το 2018 προβλέπεται εξαιρετικά αισιόδοξο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου των τελευταίων χρόνων ενδέχεται να έχει συνέπειες που θα φανούν μετά από 18 έως 24 μήνες, και με δεδομένο ότι πλέον ανοίγουν δυναμικά οι αγορές της Τουρκίας και της βόρειας Αφρικής.

Πάντως ο κ. Ρέτσος τόνισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Δορυφόρων Λογαριασμών προκειμένου η Ελλάδα να διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία όπως και οι ανταγωνίστριες χώρες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Aύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζει ο προγραμματισμός θέσεων των αεροπορικών εταιριών για τα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην της Αθήνας), όπως διαμορφώνεται μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου για το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση του ΣΕΤΕ για τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018.

Με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, η εικόνα των βασικών αγορών που αποτέλεσαν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και της προεκλογικής περιόδου, που πάγωσε τις κρατήσεις) και της Κύπρου (οριακή).

Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα Περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45% ή 1,3 εκατ.), του Ην. Βασιλείου (+20% ή 670 χιλ.), της Πολωνίας (+52% ή 448 χιλ.), της Αυστρίας (+60% ή 222 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 169 χιλ.), της Ολλανδίας (+13% ή 124 χιλ.) και της Σουηδίας (+20% ή 123 χιλ.) ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12% ή -160 χιλ.). Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου (-1% ή -3 χιλ.) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

H Ελλάδα στο top 10 των κυριότερων προορισμών

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρούμε ότι σε όλες βρίσκεται στο top-10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η).

Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ην. Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους Μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top-5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας (6η θέση). Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε:

– μια θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία,

– δύο θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρωσία,

– τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρουμανία,

– ενώ υποχώρησε μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Πολωνία.

Μέση δαπάνη

Στοιχεία πωλήσεων πακέτων από τουριστικά γραφεία, εξάλλου, δείχνουν την ακόλουθη μέση ημερήσια δαπάνη Γερμανών και Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία:

Οι Γερμανοί είχαν μέση δαπάνη το 2017 89 ευρώ στην Ελλάδα, 92 στην Ισπανία και 63 στην Τουρκία και για το 2018 αναμένεται να είναι αντίστοιχα στις τρεις χώρες 93, 98 και 69 ευρώ.

Οι Ρώσοι πέρυσι είχαν μέση δαπάνη 57.000 ρούβλια στην Ελλάδα, 55.000 στην Ισπανία και 41.000 στην Τουρκία και φέτος αναμένεται η μέση δαπάνη να φτάσει στα 57.000 ρούβλια στην Ελλ΄δα, στα 59.000 στην Ισπανία και στα 45.000 στην Τουρκία.

tornosnews

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ο καιρός την Παρασκευή

Με ήλιο και νεφώσεις θα κυλίσει η ημέρα αύριο Παρασκευή. Πιο αναλυτικά, το πρωί ηλιοφάνεια θα έχουμε με τους...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img