Τα μηνύματα για την εφετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα από τις δυο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις ΙΤΒ του Βερολίνου και ΜΙΤΤ της Μόσχας είναι άκρως θετικά. Κοινή διαπίστωση ότι η εκρητική άνοδος των κρατήσεων τους προηγούμενους μήνες οδηγεί στην εξάντληση των ξενοδοχειακών κλινών, που είναι διαθέσιμες από τους τουρ οπερέιτορ στη γερμανική και ρωσική αγορά στους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και όπου νάναι δεν θα υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω πωλήσεων.

Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι η Ισπανία και κυρίως οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν φέτος περιορισμένη αύξηση κρατήσεων εξαιτίας του διπλασιασμού του τουριστικού φόρου και των αυξημένων τιμών των ξενοδοχείων, που στρέφει μεγάλη μάζα Ευρωπαίων τουριστών σε άλλους προορισμούς, με δεδομένο ότι φέτος επιστρέφουν δυναμικά στις αγορές η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την επόμενη χρονιά, καθώς είναι αδύνατον η χώρα μας να ανταγωνισθεί τους φτηνούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε Τούρκος ξενοδόχος στο Reuters, ότι το ξενοδοχείο του, 5 αστέρων, είναι κερδοφόρο εάν πετύχει τιμή διανυκτέρευσης στα 25 ευρώ

Επομένως, εξαιρετικά καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού από το 2019 θα είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις για τους φόρους, που επιβαρύνουν το τουριστικό πακέτο, ώστε να αποτραπούν οι μειώσεις τιμών στα ξενοδοχεία και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος προβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων.

Μόνο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια στις μεταφορές, τη διαμονή, τα τρόφιμα και τα ποτά οι υπηρεσίες αυτές και η εστίαση έχουν γίνει κατά 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερες έναντι των ανταγωνιστικών χωρών. Εάν προσθέσουμε το νέο φόρο διαμονής που ισχύει από τις αρχές του 2018, την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις και τις αυξημένες εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι υψηλές πτήσεις του ελληνικού τουρισμού είναι αδύνατον να έχουν συνέχεια.

Επειδή απο τα μέσα της επικείμενης τουριστικής σεζόν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και τα συμβόλαια με τους τουρ οπερέιτορ για το 2019, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν δοθεί ένα στίγμα προθέσεων για μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων, πριν αρχίσει να βαραίνει το κλίμα και διαμορφωθεί αρνητική αλλαγή τάσης. Εάν η “γραμμή” πάρει καθοδική πορεία θα χειαστούν πολλαπλάσιες προσπάθειες για να επανέλθει σε θετική τροχιά…