Μπορεί για τις 14 Απριλίου να υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι αυτό θα γίνει «μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η ελληνική πλευρά δύο φορές τις τελευταίες ημέρες κατέστησε σαφές ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αρχικά, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, του επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωναν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε αναφορές σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ κατηγορούσε την ελληνική πλευρά για την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακριβώς στο ίδιο κλίμα με τον Νίκο Δένδια κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη, όπου επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής από την Τουρκία ενεργειών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση και κατέστησε σαφές ότι η επίσκεψη Δένδια θα γίνει μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση. «Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος».

Εντούτοις, λίγες ώρες μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Αθήνας, καταγράφηκαν τα περιστατικά παρενόχλησης σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοικτά της Λέσβου, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να απευθύνεται σε αυστηρό τόνο στην Τουρκία καλώντας την να σταματήσει τις αδικαιολόγητες προκλήσεις, να επιστρέψει τους μετανάστες με ασφάλεια και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση.

Προφανώς το περιστατικό της Παρασκευής δεν εντάσσεται στη λογική στην οποία η Αθήνα αναφερόταν τις προηγούμενες μέρες. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι από μόνο του είναι ικανό να ακυρώσει τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση και η πραγματοποίηση της επίσκεψης της 14ης Απριλίου θα κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, η Αθήνα αναμένει να δει και τα αποτελέσματα της επίσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία, στις 6 Απριλίου, για την οποία συζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Σαρλ Μισέλ την Παρασκευή.

Πηγή: iefimerida.gr