Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού το εμβόλιο της γρίπης:

Χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου :

-Ηλικία >60 ετών

-Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 4. Μεταμόσχευση οργάνων
 5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
 6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 7. Χρόνια νεφροπάθεια
 8. Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
 9. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
 10. Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2o
 11. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
 12. Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
 13. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων –μεταναστών
 14. Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

 

 1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Τί ισχύει για τα παιδια:

Χορηγείται σε άτομα ≥6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

¾Σε βρέφη ηλικίας ≥6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση) τετραδύναμου αντιγριπικού εμβολίου σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι το αντιγριπικό εμβόλιο θα δύναται να συνταγογραφείται από τις 28/9, διότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα επιτρέπει την έκδοση συνταγής για αντιγριπικά εμβόλια μέχρι τις 27/9. Η εμβολιαστική περίοδος ξεκινάει από τον Οκτώβριο.

Περικλής Ραράκος

MSc Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης

Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας