Ορισμένοι ασθενείς με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να λάβουν και τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τα άτομα άνω των 18 ετών με «μέτρια έως σοβαρή ανοσοκαταστολή» που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA μπορούν να λάβουν τέταρτη δόση με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson έξι μήνες αργότερα, αναφέρεται στις αναθεωρημένες οδηγίες αυτής της εβδομάδας.

Για τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας, αναμνηστική θεωρείται η τέταρτη δόση και πρέπει να χορηγείται στη μισή από την αρχική δόση, όπως συμβαίνει με τις αναμνηστικές δόσεις και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η τρίτη δόση θεωρείται «επιπλέον δόση» και χορηγείται στην ίδια δοσολογία με τις δύο πρώτες.

Οι ασθενείς της ίδιας κατηγορίας που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της J&J θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση (Pfizer, Moderna, J&J) τουλάχιστον δύο μήνες αργότερα. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA.

Οι συστάσεις αφορούν ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά λόγω ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, χημειοθεραπείας για τον καρκίνο ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Πηγή : in.gr