Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας συνεδρίασε το Σάββατο 16/1 και αποφάσισε τα εξής:

  • Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή όλων -γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών- στην παράσταση διαμαρτυρίας που έχει αποφασιστεί από κοινού από ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και Ένωση Γονέωντην Πέμπτη 21/1 στο Μαράσλειο στις 2.00 μ.μ. διεκδικώντας το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Οφείλουμε όλοι με την παρουσία μας να ζητήσουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία τους (δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ covid για όλους, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, τμήματα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, δωρεάν τεχνολογικός εξοπλισμός και δωρεάν ίντερνετ για όλους). Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σταματήσει τις μεγαλοστομίες και να σκύψει πάνω από τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.
  • Αναδεικνύονται ως πρωτεύουσας σημασίας για την συγκεκριμένη περίοδο τα εξής θέματα, που ως Ένωση Γονέων θα πρωτοστατήσουμε για την επίλυσή τους:

Α) το κτηριακό πρόβλημα. Σχολεία γερασμένα, ακατάλληλα, επικίνδυνα, αναντίστοιχα με τις ανάγκες και του 21ου αιώνα, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία. Πρόσφατο παράδειγμα το 6ο Νηπιαγωγείο, αλλά δυστυχώς όχι το μοναδικό.

Β) η καθαριότητα των σχολείων. Ήταν πάντα ανεπαρκής, αλλά ακόμη και τώρα που υγειονομικοί  λόγοι επιβάλλουν να τεθεί σε προτεραιότητα, διαπιστώνουμε τις πρόχειρες και πρόσκαιρες λύσεις που δίνονται. Μάλιστα, ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν τα δημοτικά και σε αρκετά δε λειτουργεί το ολοήμερο (αφού έληξε από το Δεκέμβρη η σύμβαση των καθαριστριών), γι’ αυτό ζητείται άτυπα από τις καθαρίστριες να πηγαίνουν στις 10.00 το πρωί για δουλειά (αντί στις 9.00) για να φεύγουν μία ώρα αργότερα, με αποτέλεσμα να μένει το σχολείο χωρίς καθαρίστρια 8.00-10.00!!! Τέτοιες ουσιαστικές λύσεις προτείνονται!

Γ) οι αλλαγές που αποφάσισε ξαφνικά το Υπουργείο για τους φετινούς υποψηφίους της Γ’ Λυκείου με κλειστά σχολεία. Αλλαγές που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την εισαγωγή των παιδιών στο Πανεπιστήμιο, που δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων και που επιβαρύνουν παραπάνω την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των μαθητών.

3) Λόγω των κρίσιμων ζητημάτων της περιόδου και των αυξημένων προβλημάτων που ανακύπτουν, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η συμμετοχή όλων στις συλλογικές διαδικασίες και η καλύτερη, αμεσότερη και ουσιαστικότερη επαφή των Συλλόγων Γονέων με την Ένωση Γονέων. Τα οξυμμένα προβλήματα απαιτούν την ενωμένη δράση όλων μας. Γι’ αυτό και ζητάμε να υπάρχει η επικοινωνία των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων με την Ένωση Γονέων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.