Νέοι θάνατοι ανθρώπων από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν αυή την εβδομάδα και συγκεκριμένα 3, φτάνοντας  συνολικά τους 14.  Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται φέτος σε 160, εκ των οποίων οι 19 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και τα 6 σε ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι 98 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 62 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν ή δηλώθηκαν 37 νέα κρούσματα. Όλα τα κρούσματα προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr