Δύο μέρες με γεμάτο πρόγραμμα από συναντήσεις, επισκέψεις και επαφές πέρασε η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στο νησί μας. Οι διήμερες επαφές ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ με μία ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον «Κόκκινο Βράχο», όπου είχε τη δυνατότητα να στείλει στους Ζακυνθινούς τα μηνύματά της για την εκλογή της, αλλά και για όσα θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε η κα Κράτσα ήταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, για να προσκυνήσει το σκήνωμα του Πολιούχου του νησιού. Την υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ενώ τελέστηκε δέηση ενώπιον του ιερού σκηνώματος. Η κα Κράτσα, δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην Ι.Μ.: «Αυτή η επίσκεψη μου δίνει μεγάλη δύναμη, όπως δίνει και σε όλους τους Ζακυνθινούς η προσευχή στον Άγιο Διονύσιο». Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Σεβασμιότατο και από τον γραμματέα της Ιεράς Μητρόπολης, Πέτρο Παράσχη σχετικά με μία σειρά από θέματα που απασχολούν την τοπική εκκλησία. Παρόλο που ήταν μία πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή της, ψηλά στην ατζέντα μπήκε το θέμα της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων.

Στην ατζέντα Στροφάδια και όλα τα θρησκευτικά μνημεία
Ο κ. Παράσχης την ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, αλλά και για τα λιμενικά έργα. Υπενθυμίζουμε ότι για την αποκατάσταση του μνημείου έχει οριστικοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ, (10,5 εκ ευρώ από την ΠΙΝ και 3,5 από το Υπουργείο Πολιτισμού) και να αποκατασταθεί πλήρως το ιστορικό μοναστήρι από τις πληγές που υπέστη από τους σεισμούς, αλλά και από το πέρασμα των χρόνων. Ουσιαστικά, απομένει η υπογραφή της. Η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο και ενδεχομένως, πριν τις εκλογές να «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Όλες οι διαδικασίες κυλούν βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος και υπολογίζεται ότι ο ανάδοχος του έργου θα αναδειχθεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό σε 8 – 10 μήνες. Για τα λιμενικά έργα έχουν ήδη εγκριθεί τεύχη δημοπράτησης και απομένει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την ΠΙΝ.
Επίσης, η κα Κράτσα ενημερώθηκε και για μία σειρά από έργα που προγραμματίζονται και απαιτείται να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, αναφορά έγινε στον Πύργο της Ι.Μ. Αναφωνήτριας, όπου απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης και ένταξη του έργου σε πρόγραμμα, στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ενώ από τον γραμματέα της Μητρόπολης επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τρία μνημεία, η Αγία Αικατερίνη του Σινά και η Αγία Μαύρα που έχουν απενταχθεί από πρόγραμμα της Περιφέρειας. Επίσης, αναφορά έγινε και στις ζημιές που έχει υποστεί από τον σεισμό το κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. της Παναγίας Αναφωνήτριας στο Σκουλικάδο. Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητές της η αποκατάσταση και η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Ζακύνθου.
Στόχος είναι αυτή η καλή συνεργασία που υπήρχε τα προηγούμενα πέντε χρόνια μεταξύ της ΠΙΝ και της Μητρόπολης, να συνεχιστεί και με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Γαλιατσάτος όσο και ο κ. Νιοτόπουλος ήταν κοντά στην τοπική εκκλησία σε ότι πρόβλημα προέκυπτε, ενώ λάμβαναν υπόψη τους και υποστήριζαν τα αιτήματα για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των μνημείων. Στο τέλος της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προσέφερε αναμνηστικό δώρο στην κα Κράτσα μία εικόνα του Αγίου Διονυσίου.

Πρώτη συνάντηση στο γραφείο του Λ. Νιοτόπουλου
Επόμενη σημαντική συνάντηση της κας Κράτσα ήταν αυτή που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Θοδωρή Καμπίτση, όπου σε πολύ θετικό κλίμα έγινε μία πρώτη συζήτηση μετά τις εκλογές. Μάλιστα, ο κ. Νιοτόπουλος υποδεχόμενος την νεοεκλεγείσα, της προσέφερε ως προσωπικό δώρο ένα συλλεκτικό κομμάτι από συντρίμμια που βρέθηκαν στο Κρυονέρι μετά το σεισμό του ’53, με την κα Κράτσα να απαντά ότι είναι δώρο μεγάλης συναισθηματικής αξίας, καθώς είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
Στη συνέχεια, έγινε μία πρώτη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της Π.Ε. Ζακύνθου, καθώς και για έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας (αντιπλημμυρικά) και για άλλα που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε και σε θέματα πολιτισμού. Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση μεταξύ τους, ώστε να αναλυθούν όλα τα τοπικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Η κα Κράτσα στη συνέχεια είχε μία σύντομη συζήτηση με τους εργαζομένους και τους διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας στα γραφεία τους. Τόσο κατά την επίσκεψή της στην Ι.Μ. Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όσο και στο γραφείο του κ. Νιοτόπουλου, η κα Κράτσα συνοδευόταν από τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους στην Π.Ε. Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο, Κώστα Καποδίστρια, Κατερίνα Μοθωναίου και Διονύση Πλέσσα.

Πηγή:imerazante.gr