Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Επερωτήσεις της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Διαβάστε ακόμα

Τι μέτρα ουσιαστικής στήριξης και διευκόλυνσης θα πάρει η περιφέρεια για τους μικρούς επαγγελματίες αφού με το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19» ένα πολύ μεγάλο μέρος μένει εκτός και το ύψος του προγράμματος είναι ανεπαρκές;

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

 

Σύμφωνα με το τίτλο, το πρόγραμμα αναφέρεται στην ‘’ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.

Η πραγματικότητα στις είναι διαφορετική. Ουσιαστικά με βάση στις προϋποθέσεις που μπαίνουν στο πρόγραμμα, πετάγονται εκτός προγράμματος οι πιο μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και με μικρούς τζίρους. Παράλληλα το ποσό που διατέθηκε είναι πολύ πίσω από στις ανάγκες η δε ταλαιπωρία για την υποβολή των αιτήσεων μεγάλη και αναντίστοιχη του αποτελέσματος.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7000 αιτήσεις και το ποσό που ζητούσαν ανέρχεται περίπου, σε 140 εκ όταν το πρόγραμμα είχε διαθέσει 14 εκ.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να δίνουν μια ανάσα σε ένα τμήμα μικρών επαγγελματιών, στις είναι ανεπαρκή και προσωρινά. Δεν δίνουν λύση στην επιδείνωση στις θέσης δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ως συνέπεια στις στις καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία, στις πτώσης του τζίρου, στις αναδουλειάς και στις συμπίεσης από στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας στις υγείας του λαού, με την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για τον covid 19 στα καταστήματα εστίασης, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, έκλεισε τα καταστήματα εστίασης και τώρα βιώνουμε ένα 2 lock down οδηγώντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και μπροστά στον κίνδυνο στις ανεργίας.

H αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για στις αυτοαπασχολούμενους που ανακοίνωσε, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, για στις αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, όφελος θα έχουν μόνο οι μεγάλοι χώροι, που στις έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Προϋπόθεση αποτελεί η ανάγκη να αλλάξουν τα κριτήρια στο πρόγραμμα ώστε να έχουν προτεραιότητα οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δίνει αυτό το πρόγραμμα.

Η ουσιαστική στήριξη στις συνδυάζεται με τη διεκδίκηση για την άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στις καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για το 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής στις

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, δημόσιο και δήμους, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τουλάχιστον για 6 μήνες. Να διαγραφούν τόκοι και κάθε είδους προσαυξήσεις σε δημόσιο, τράπεζες και δήμους. Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών-.. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου για εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες για όσο θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εστίασης από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 

Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης

  1. Θα αλλάξετε τα κριτήρια ώστε να έχουν προτεραιότητα πραγματικά οι μικροί επαγγελματίες.;
  2. Θα διεκδικήσετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης σύμφωνα με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το κίνημα;

Οι Π. Σύμβουλοι:

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

 

 

 

 

2η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Ποια είναι τα πορίσματα για τα αίτια των πρόσφατων πυρκαγιών στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα και στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς. Ποια είναι τα αποτελέσματα για τη μόλυνση της περιοχής από το τοξικό νέφος. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΧΥΤΑ και τι μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί;

 

Έχουν ήδη περάσει 5 μήνες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα (2 φορές), Παλοστής στην Κεφαλονιά, Σκοπού στη Ζάκυνθο και στους Παξούς.

Πυρκαγιές που δεν θεωρούνται ατυχήματα αλλά αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που διαχρονικά εκτυλίσσεται στα νησιά μας. Οι πυρκαγιές ήταν «φυσικό φαινόμενο» της απαράδεκτης διαχείρισης των απορριμμάτων με συσσωρευμένα χύδην απορρίμματα και απορρίμματα που έπρεπε να έχουν δεματοποιηθεί, των ελλείψεων σε μέτρα πυροπροστασίας και ελέγχων και των άσχημων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους αυτούς..

Όλοι γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία είναι τραγικές ειδικά όταν αυτές προέρχονται από καύση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες χημικές ενώσεις που ευθύνονται για τις καρκινογενέσεις κλπ. Ένα τέτοιο τοξικό νέφος κάλυψε τα νησιά μας με επικίνδυνες συνέπειες για τους κατοίκους.

Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι τα τοξικά αέρια έρχονται να προστεθούν στην επί χρόνια συσσωρευόμενη μόλυνση στις περιοχές από τα στραγγίδια που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος σε βάρος της ποιότητας ζωής, υποβαθμίζοντας συνεχώς το περιβάλλον..

Ακόμη και σήμερα εν μέσω υγειονομικής κρίσης της πανδημίας η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ειδικών επιστημόνων..

Τις μέρες εκείνες, οι εκπρόσωποι της Τ.Δ με δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν για διαλεύκανση των αιτιών, για απόδοση ευθυνών, για διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων, για μέτρα πυροπροστασίας, για ελέγχους σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα ως περιφερειακό συμβούλιο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των πορισμάτων. Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία, αφενός μεν, για την καθυστέρηση, αφετέρου δε, γιατί ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζει να είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, οι εκπρόσωποι της ΤΔ σε δήμους και στην Περιφέρεια ασχολούνται με τη διαχείριση των εντυπώσεων.

Κα Περιφερειάρχης, με βάση και την αρμοδιότητα της περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τον πρόσφατο νόμο, επερωτάσθε:

  1. Τι γίνεται με τα πορίσματα για τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών;
  2. Υπάρχει έκθεση για το μέγεθος της ζημιάς και το είδος των υλικών που κάηκαν;
  3. Υπάρχει επιστημονική αποτίμηση του βαθμού τοξικότητας του νέφους, της επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος ;
  4. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και άλλα μέτρα που χρειάζονται ;
  5. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους ΧΥΤΑ; Γίνονται έλεγχοι για τη μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους;

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

 

 

 

 

3η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο του περιφερειακού δρόμου Καλαμιτσίου στη Λευκάδα;

 

Επαναφέρουμε το θέμα του επαρχιακού δρόμου στο Καλαμίτσι Λευκάδας ως επερώτηση. Θέλουμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον Οκτώβρη που είχαμε επισημάνει για μια ακόμα φορά, το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Επίσης, να ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Γνωρίζουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να επισημάνουμε ότι το Καλαμίτσι είναι ένα χωριό με αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τις άλλες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Λευκάδας. Το καλοκαίρι η κατάσταση είναι ασφυκτική. Ο επαρχιακός δρόμος για την εποχή κατασκευής του ήταν επαρκής όμως όχι για τις σημερινές συνθήκες. Τα φανάρια που τοποθετήθηκαν δεν έχουν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα τα ασθενοφόρα περνάν με δυσκολία σε σημείο που καθίσταται απαγορευτική η διέλευσή τους. Επίσης, στην περιοχή υπάρχει δάσος περίπου 70 στρεμμάτων και δεν υπάρχει δρόμος για την πυροπροστασία αλλά ούτε και άλλη δίοδος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κρίνουμε απαραίτητη τη δημιουργία της παράκαμψης του Καλαμιτσίου.

 

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:

  1. Πόσο έχει προχωρήσει το έργο μέχρι σήμερα?
  2. Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του?

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img