Επιστολή προς τους Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, τους Δημάρχους Βορρά και Νότου Γιώργο Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση, στον Δήμαρχο Παξών Σπύρο Βλαχόπουλο καθώς επίσης και στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Λεωνίδα Ρουμπάτη απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης με θέμα: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΏΝ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας». 

Δείτε αναλυτικά:

 

Στις δύσκολες συγκυρίες της εποχή της πανδημίας του Covid-19 η προσοχή όλων μας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του ιού που άλλαξε τους τελευταίους μήνες την καθημερινότητα μας και κυρίως στην ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ έναντι της πανδημίας.

 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ή να αδιαφορούμε για την συνεχή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας.

 

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας πρόωρου τοκετού νιώθω την ανάγκη να επαναφέρω με επιτακτικό τρόπο, λόγω των συνθηκών και της πανδημίας, τη δημιουργία στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας Μ.Ε.Ν. Ν. ενδιάμεσης νοσηλείας ή δευτεροβάθμια φροντίδα, ώστε να αποτραπεί ή να αναχαιτιστεί, σε ένα βαθμό, το κύμα μετανάστευσης σε γειτονικά νοσοκομεία και κυρίως νεογνών. Παλαιότερα στατιστικά αναφέρουν ότι ετησίως πραγματοποιούνται 70 με 100 περιστατικά νεογνών, κυρίως στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ή σε αλλά Νοσοκομεία στην υπόλοιπη επικράτεια, με ανυπολόγιστο κόστος και οικονομικό, αλλά και κοινωνικό και ψυχολογικό. Και κυρίως θα πρέπει να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το νεογνό κατά την μεταφορά αφού ακόμα στην χώρα μας δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα μεταφοράς νεογνών και έτσι πολλές φορές γίνεται η μεταφορά των νεογνών ακόμα και με σκάφος του Λιμενικού σώματος, κάτω από συνθήκες που ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερη έρευνα που έχει διεξαχθεί το 2004 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχαμε 1624 γεννήσεις ετησίως και 0 νεογνικές κλίνες.

 

Θεωρώ επιτακτική ανάγκη η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου να διεκδικήσει με αποφασιστικό τρόπο τη δημιουργία ΜΕΝΝ ενδιάμεσης νοσηλείας με τον κατάλληλο εξοπλισμό και βεβαίως το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικού προσωπικό. Ακόμα και αν δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος να διεκδικηθεί η τροποποίηση του, γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των «μεταναστών» υγείας του νησιού μας σε γειτονικά ή άλλα νοσοκομεία.