Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να παρέχουν τεχνολογία 5G στα αεροπλάνα, παράλληλα με τα πιο αργά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να θέτουν το τηλέφωνό τους σε λειτουργία πτήσεις, αν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί δεν είναι σαφείς.

Η προθεσμία για τα κράτη μέλη να διαθέσουν τις ζώνες συχνοτήτων 5G για τα αεροπλάνα είναι η 30ή Ιουνίου 2023. Έτσι, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας κλήσεις καθώς και εφαρμογές με μεγάλη κατανάλωση δεδομένων, που μεταδίδουν μουσική και βίντεο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, δήλωσε ότι το σχέδιο θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες να αναπτυχθούν.

“Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας”, δήλωσε.

Το τέλος της λειτουργίας πτήσης

Η Κομισιόν έχει δεσμεύσει ορισμένες ζώνες συχνοτήτων για τα αεροσκάφη από το 2008, επιτρέποντας σε ορισμένες υπηρεσίες να προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή ήταν παραδοσιακά αργή, καθώς βασιζόταν σε εξοπλισμό για τη σύνδεση των ανθρώπων μέσω δορυφόρου μεταξύ του αεροπλάνου και του εδάφους.

Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις πολύ ταχύτερες ταχύτητες λήψης που παρέχει το 5G, οι οποίες σύμφωνα με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της EE μπορούν να ξεπεράσουν τα 100Mbps, επιτρέποντας τη λήψη μιας ταινίας σε λίγα μόλις λεπτά.

Ο Dai Whittingham, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο BBC ότι η λειτουργία πτήσης ήταν ιστορικής σημασίας λόγω της έλλειψης γνώσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κινητές συσκευές επηρεάζουν τα αεροσκάφη.

“Υπήρχε η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα αυτόματου ελέγχου της πτήση. Αυτό που έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία είναι ότι ο κίνδυνος παρεμβολής είναι πολύ μικρός. Η σύσταση ήταν πάντα ότι όταν βρίσκεστε σε πτήση, οι συσκευές θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πτήσης”.

Στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι οι συχνότητες 5G θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεμβολές στις πτήσεις, ακόμη και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε εσφαλμένες μετρήσεις υψομέτρου. Ωστόσο, ο κ. Whittingham δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

“Υπάρχει πολύ μικρότερη προοπτική παρεμβολής”, είπε. Για να προσθέσει: “Έχουμε διαφορετικό σύνολο συχνοτήτων για το 5G και υπάρχουν χαμηλότερες ρυθμίσεις ισχύος από αυτές που έχουν επιτραπεί στις ΗΠΑ. Το επιβατικό κοινό επιθυμεί το 5G. Οι ρυθμιστικές αρχές θα ανοίξουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά θα υπάρξουν μέτρα που θα ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι ό,τι κάνουν είναι ασφαλές”.

ΠΗΓΗ: moneytourism