Το τελευταίο διάστημα πολλές εποχικές επιχειρήσεις αποφασίζουν να κλείσουν άμεσα, έχοντας δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Κερκύρας ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους συναδέλφους ότι σε συνεννόηση της ΠΟΕΕΤ με τα σωματεία – μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας στην Κέρκυρα, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας προέβη σε άμεση και καίρια παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας και ήδη εκδόθηκε από τον Υπουργό ανακοίνωση που αποσαφηνίζει το θέμα.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, όσες εποχικές επιχειρήσεις κλείνουν άμεσα λόγω αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων από τον Covid-19, μπορούν κανονικά να προβαίνουν σε καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου των εργαζομένων. Ακολούθως οι συνάδελφοι μπορούν μέσω μονομερούς δήλωσης στην ΕΡΓΑΝΗ να κάνουν αίτηση για να πάρουν αναλογικά την αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 30 Σεπτέμβρη. Αν κάποιος, δηλαδή, έχει απολυθεί στις 4 Σεπτέμβρη, θα πληρωθεί από τον εργοδότη για αυτές τις τέσσερις μέρες και από το Κράτος τις υπόλοιπες είκοσι έξι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται θετική, αφού δεν θίγει το δικαίωμα επαναπρόσληψης, παρά την πρόωρη καταγγελία της σύμβασης και η διαδικασία των αιτήσεων επαναπρόσληψης θα γίνει, όπως ορίζει ο Νόμος, μέσω των σωματείων.

Ο αγώνας των τουριστικών – επισιτιστικών σωματείων της χώρας με επικεφαλής αγωνιστικό φορέα την Π.Ο.Ε.Ε.Τ. είναι αδιάκοπος εδώ και μήνες και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες έχει καταφέρει, με συνεχείς πιέσεις προς την Κυβέρνηση, να εξασφαλίσει μία στοιχειώδη εισοδηματική και ασφαλιστική αντιστάθμιση στις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν όλοι οι συνάδελφοί μας. Η προσπάθεια αυτή, βέβαια, δεν σταματάει εδώ, καθώς βασικός στόχος είναι η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και η κάλυψη όλων των συναδέλφων με αξιοπρεπές εισόδημα μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Όλος αυτός ο συνδικαλιστικός αγώνας, η προσπάθεια ανθρώπων και σωματείων έρχεται δυστυχώς σε αντίστιξη με την παραπλανητική «μάχη» που δίνουν στρατευμένοι συνδικαλιστές. Ολοφυρόμενοι, αλαλάζοντες, σημαιοφορούντες και τηλεβοούντες κομματικοδίαιτοι συνδικαλιστικοί φορείς αναλώνονται σε δημόσιες παραστάσεις και κραυγάζουν αιτήματα που ακούγονται ωραία σε όλα τα αφτιά και εντελώς εκτός τόπου και χρόνου σε όλα τα συνετά μυαλά. Πρόκειται για μία εύκολη πρακτική που βασίζεται στο θεαθήναι και στις κούφιες υποσχέσεις και η οποία στην πράξη έχει καταφέρει παντού και πάντα…το απόλυτο τίποτα.

Η δύναμη και τα αποτελέσματα στους συνδικαλιστικούς αγώνες έρχονται μέσω της ενότητας, της αυτονομίας, της σύνεσης, της ρεαλιστικότητας και της ουσιαστικής δράσης. Η κομματικοποίηση, ο διαχωρισμός των εργαζομένων, το κυνήγι της κάμερας, οι λεονταρισμοί, οι λαγοί και τα πετραχήλια υπάρχουν μόνο για να συντηρούν βιλαέτια και να εξυπηρετούν συμφέροντα.