Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κουρουμπλή Παναγιώτη και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, με την οποία αναδεικνύουν τις κυβερνητικές αδικίες κατά την καταβολή των αναδρομικών για χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι βουλευτές τονίζουν πως οι συνταξιούχοι πλήρωσαν σκληρά την οικονομική κρίση και έως και σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί. Ένα εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να λάβουν αναδρομικά 11μήνου (6 μήνες από το 2015 και 5 μήνες από το 2016) για περικοπές του 2012, ωστόσο η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε συνολικά με την απόφαση του ΣτΕ αφαιρώντας τα δώρα και τις άδειες από το ποσό των αναδρομικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτηση :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Αδικίες στην καταβολή των αναδρομικών για χιλιάδες συνταξιούχους

Ένα εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να λάβουν αναδρομικά 11μήνου (6 μήνες από το 2015 και 5 μήνες από το 2016) για περικοπές του 2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε συνολικά με την απόφαση του ΣΤΕ αφαιρώντας τα δώρα και τις άδειες από το ποσό των αναδρομικών.

Επικρατεί δε ιδιαίτερη ανησυχία στον χώρο των συνταξιούχων από την απόφασή σας να μην περιοριστείτε στο 20% της φορολογικής επιβάρυνσης που είναι το σύνηθες, αλλά απαιτείτε να υποβληθούν στην διαδικασία κατάθεσης δύο (2) τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων του 2015 και του 2016. Είναι γνωστό ότι αν τελικώς τους οδηγήσετε σε αυτή την λύση θα κινδυνεύσουν, λόγω του ότι το ποσό που έλαβαν θα προστεθεί στον φόρο εισοδήματος, να τους αφαιρεθεί τελικά μέχρι και το 44% του ποσού. Γεγονός που θα αποβεί επώδυνο για μια τάξη ανθρώπων που πλήρωσαν σκληρά την οικονομική κρίση. Είναι γνωστό ότι από τους δικαιούχους αφαιρέθηκαν επίσης οι δικαιούμενοι τόκοι 5 ετών και είναι επίσης γνωστό ότι οι κύριες συντάξεις περικόπηκαν μέχρι το 2015 περισσότερο από 11 φορές.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να μην υποβληθούν οι συνταξιούχοι στην ταλαιπωρία των 2 νέων τροποποιητικών δηλώσεων;
2. Σε τι μέτρα θα προβεί ούτως ώστε να μην υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων;
3. Θα προχωρήσει στην πληρωμή και των δώρων και των αδειών στους δικαιούχους συνταξιούχους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Σία
Νάσος Αθανασίου
Αυλωνίτης Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μάλαμα Κυριακη
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπουλου Κατερινα
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γεώργιος