Έκαναν …Ανάσταση οι επαγγελματίες της Εστίασης – Κοσμοσυρροή σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ σχεδόν σε όλη τη χώρα – Προετοιμάζονται να μπουν στη «μάχη» και οι υπόλοιποι επαγγελματίες – Προς επέκταση το ωράριο – Πότε ανοίγουν τα beach bars – Την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ

Με τους καλύτερους οιωνούς επανεκκίνησε απο χθες η εστίαση. Λίγο η αργία και η χαλαρότητα του κόσμου, λίγο η διάθεση του να βγει να ξεσκάσει έξι ολόκληρους μήνες μετά το αναγκαστικό λουκέτο… και τα περισσότερα καταστήματα κατάφεραν να γεμίσουν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.

Από τα καφενεία και τα καφέ ως τα εστιατόρια, τις ταβέρνες… ακόμα και τα μπαρ, τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν  την πίεση του χρόνου, η κίνηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες που κατάφεραν να προετοιμαστούν έγκαιρα ώστε να ανοίξουν, λαμβάνοντας και το ρίσκο των πρώτων ημερών, να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Και τούτο παρά τους ισχύοντες περιορισμούς, όπως η αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους και εξυπηρέτηση μόνο καθήμενων πελατών ή η απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής.

Οι προσδοκίες μάλιστα για σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερες, όπως εξηγούσαν θεσμικοί φορείς της αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς, ειδικά στο κομμάτι των εστιατορίων υπάρχουν ακόμα περισσότερες κρατήσεις μιας και σε ένα μεγάλο ποσοστό η χθεσινή ημέρα

Άνοιξαν πάνω από 40.000

Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης.  Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου  δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.

Οι θαραλλέοι πάντως δικαιώθηκαν αφού η κοσμοσυρροή χθες σε πιάτσες της πρωτεύουσας αλλά και αλλού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στα μαγαζια στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι και την πλατεία Βαρναβα, τα καφέ και οι ταβερνες ήταν γεμάτες από κόσμο. Το ίδιο και στα καταστήματα των περισσότερων δήμων της Αττικής.

Την τιμητική τους είχαν χθες εστιατόρια και ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής καθώς πολλοί συνδύασαν μία βόλτα στη θάλασσα με τον  καφέ ή το φαγητό τους. Στο Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και τον Ωρωπό η κίνηση ήταν μεγάλη.

Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα καταστήματα του κέντρου, της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης και στα Λαδάδικα γέμισαν από κόσμο. Παρομοίως και οι κοντινοί παραθαλάσιοι προορισμοί του νομού, όπως η Ασπροβάλτα, ο Σταυρός και η Μηχανιώνα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτέλεσαν τα περισσότερα εστιατόρια της Χαλκιδικής που περιμένουν να ανοίξουν μετά τις 15 του μήνα όταν και προγραμματίζεται να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση κατεγράφη σημαντική κίνηση στα καταστήματα εστίασης σε όλη την Επικράτεια, απ’ την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά και απ’την Κέρκυρα ως τη Ρόδο.

Ακόμα και στα χωριά η επαναφορά των καφενείων ζωντάνεψε και πάλι τις πλατείες!

Σύμφωνα με τους θεσμικούς φορείς της εστίασης ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πλέον θα έχουν ανοίξει σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων που δικαιούται να επανεκκινήσει μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες επιχειρήσεις που είχαν επιλέξει να απέχουν τις πρώτες ημέρες.

Εξάλλου στις 15 του μήνα, οπότε και προγραμματίζεται το άνοιγμα του τουρισμού, των οργανωμένων παραλιών αλλά και των μετακινήσεων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, εξετάζεται να επεκταθεί και το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του χθες ο αρμόδιος υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Αιτήσεις για τις επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ 

Λίγες μέρες νωρίτερα, την ερχόμενη Δευτέρα, 10 του μήνα, θα προηγηθεί και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Ένα σημαντικό στήριγμα για επιχειρήσεις με «στεγνό» από ρευστό ταμείο.  Υπολογίζεται ότι ως  το τέλος του Μάη, 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, πάσης φύσεως (ακόμα και franchise), που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους 20% πέρυσι θα λάβουν την επιδότηση με σκοπό τη χρήση της ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.

Τα self tests 

Εξομάλυνση αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες και στο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αναφορικά με την δωρεάν διάθεση των self tests στους εργαζόμενους της εστίασης. Καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι ενημερώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα εργαστούν άμεσα είτε δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα self tests είτε επιβαρύνθηκαν με το αντίστοιχο αντίτιμο.

newmoney