Ετεροχρονισμό των πληρωμών του 75% των οφειλομένων, ζητά η TUI σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από τα ελληνικά ξενοδοχεία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του ρυθμού εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η TUI, συνολικά από όλες τις αγορές, ζητά προφορικά ή γραπτά από τα ελληνικά ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς ανεξαιρέτως, το συνολικό οφειλόμενο ποσό που υπάρχει αυτή τη στιγμή να εξοφληθεί ως ακολούθως, και όχι μετά από 60 ημέρες, όπως είναι οι ισχύοντες όροι συνεργασίας: 30% άμεσα 37,5% τον Μάρτιο 2021 37,5% τον Απρίλιο 2021
Η εξέλιξη αυτή, ενόσω ξενοδοχειακοί φορείς και ξενοδόχοι έχουν ζητήσει από τον Μάρτιο σμίκρυνση του χρόνου εξόφλησής τους από τους tour operators, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο και ήδη υπάρχουν έντονες ζυμώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του κλάδου ετοιμάζονται να αντιδράσουν, ενώ ενημέρωση υπήρξε και στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, χωρίς προς το παρόν να υπάρξει κάποια αντίδραση.
Αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχειακό στρατόπεδο, υπάρχουν 3 τάσεις: Δυναμική αντίδραση και άρνηση με άμεση διεκδίκηση των οφειλομένων Αποδοχή της πρότασης της TUI στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας Απαίτηση για εξόφληση του 50% των οφειλομένων και έντοκη εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γνωστός ξενοδόχος και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης, δήλωσε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες, να δανειζόμαστε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο, να μην μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας λόγω έλλειψης ρευστότητας και την ίδια στιγμή να δανείζουμε άτοκα τους tour operators…”.
Σε κάποιους ξενοδόχους έχουν ήδη αποσταλεί από την TUI συμφωνητικά που τροποποιούν τις υφιστάμενες συμφωνίες, τα οποία είναι στην διάθεση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σε πρωτότυπο συμφωνητικό, η αποπληρωμή προτείνεται ως εξής:
“Always subject to set-off, TUI agrees to pay the due Open Amounts to the Hotelier as follows: – 25% within 15 working days after signing this Amendment Agreement, – 37,5% within March – 37,5% within April”

Πηγή:money-tourism.gr