Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
9.9 C
Corfu

γράφει ο Αντώνης Άγας | Ας γίνει και η Κέρκυρα παράδειγμα προς μίμηση (και όχι προς αποφυγή)

Διαβάστε ακόμα

γράφει ο Αντώνης Άγας

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικότερα των θαλασσών είναι ένα θέμα, που απασχολεί όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα ή την Κέρκυρα, που βέβαια ως νησιωτικός προορισμός υψηλής προσέλκυσης επισκεπτών αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα εν συγκρίσει με άλλες περιοχές.

Εσχάτως έχουν γίνει ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσφατα πήραν μια απόφαση οι ηγέτες της G20 στην κατεύθυνση αυτή… Ή στον Καναδά ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, απαγόρευσε τα πλαστικά μιας χρήσης στη χώρα του από το 2020.

Μη νομίζετε, όμως, ότι μόνο στο εξωτερικό γίνονται προσπάθειες… Ακόμα, βέβαια, οι προσπάθειες αυτές μοιάζουν με… σταγόνες στον ωκεανό (των πλαστικών και όχι μόνο απορριμμάτων), ωστόσο, «κάλλιο αργά, παρά ποτέ», που λέει και ο λαός. Έχουμε αργήσει -ως παγκόσμια κοινότητα, ως ανθρωπότητα- έχουμε εγκληματήσει εις βάρος των θαλασσών μας, αλλά -έστω και αργά- πρέπει άπαντες να κάνουμε κάτι…

Σίκινος και Δονούσα είναι δύο ελληνικά -κυκλαδίτικα- νησιά, τα οποία πρωτοστατώντας ξεκίνησαν την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μιας χρήσης -αρχίζοντας φυσικά από τα πλαστικά καλαμάκια- στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την επωνυμία Sea Change Greek Islands.

Πρέπει μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι η απαγόρευση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης στα εν λόγω ελληνικά νησιά θα ισχύσει πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης στα κράτη-μέλη της.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο της εκπομπής «Με άλλο μάτι» στην τηλεόραση του Start είχα παρουσιάσει ένα project -ένα από τα πολλά, είναι αλήθεια, που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό- σχετικά με τον καθαρισμό θαλασσών από πλαστικά απορρίμματα, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων κτλ

Το εν λόγω project «ακούει στο όνομα» Seabin και με μεγάλη χαρά διάβασα στην ελληνική έκδοση της Huffington Post ότι… ήλθε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη μαρίνα Φλοίσβου, στην Αθήνα.

Will Seabins save our oceans? The Seabin Project

Πρόκειται για μια συσκευή συλλογής πλαστικών και καθαρισμού της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία κατασκευάζεται από τη μεγάλη αεροπορική εταιρεία της Ολλανδίας, την KLM. Μια εταιρεία, η οποία είναι γνωστό ότι επιδεικνύει -εμπράκτως, όχι στα… λόγια- την περιβαλλοντική της ευαισθησία και επενδύει διαρκώς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ευαισθητοποίησης του κοινού, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.

Το Seabin, λοιπόν, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «PlasticLess», της LifeGate, που υποστηρίζει η KLM και έχει ως στόχο να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών με την απομάκρυνση των πλαστικών, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την ανάγκη αποφυγής της χρήσης πλαστικών, ειδικά εκείνων μιας χρήσης που αποτελούν ρυπογόνα υλικά και τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή.

The Seabin Project | In-Water Automated Marina Rubbish Collector

Το Seabin, μια συσκευή που έχει κατασκευάσει η LifeGate με τον τεχνικό της συνεργάτη Poralu Marine, τοποθετείται στα ύδατα μαρινών και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από την επιφάνειά τους.

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί Seabins στη μαρίνα της Νάπολης, στη Γένοβα, τη Βενετία και το Μιλάνο (Νavigli canals).

Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος, που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.

Η μαρίνα Φλοίσβου, λοιπόν, θα έχει πλέον στη διάθεσή της το Seabin για τον καθαρισμό της επιφάνειας της θάλασσας από κάθε λογής σκουπίδια. Να σημειωθεί ότι στη Μαρίνα Φλοίσβου υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα και χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση -χειμώνα, καλοκαίρι- κάνουν τη βόλτα τους εκεί.

SEABIN PROJECT | Launching the V5 HYBRID

Με πολλή μεγάλη χαρά διάβασα επίσης ότι ο Σταύρος Κατσικάδης, διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., της εταιρείας που αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας Φλοίσβου, επισήμανε ότι «ήδη καταργούνται τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης στα καταστήματα της μαρίνας».

Το καταλάβατε…; Τα καταστήματα, δηλαδή οι καφετέριες, τα μπαράκια, τα παγωτατζίδικα, τα εστιατόρια κ.ο.κ. δεν θα δίνουν πλαστικά καλαμάκια… Έχω την αίσθηση ότι σιγά-σιγά θα κατευθυνθούμε και προς την αντικατάσταση των πλαστικών ποτηριών για τους καφέδες και τους χυμούς… Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια πλέον…

Αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν και στην Κέρκυρα τέτοιες πρωτοβουλίες… Κι εδώ υπάρχει μια όμορφη μαρίνα, στα Γουβιά, όπου υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα…

Φυσικά υπάρχει και ο υπέροχος όρμος της Γαρίτσας, με τη γωνιά του, όπου δεσπόζει ο φάρος και ο ανεμόμυλος, να μοιάζει πλέον αρκετά ταλαιπωρημένη από την αδιαφορία των ιθυνόντων της αυτοδιοίκησης και της έλλειψης της οραματικής τους προσέγγισης σε θέματα, που δεν θεωρούνται μόνο «θέματα αισθητικής», αλλά είναι και «θέματα ζωής»…

Πρόσφατα το Start είχε αναδείξει την αποκρουστική εικόνα με τα ξεχειλισμένα καδάκια απορριμμάτων στον Ανεμόμυλο. Πάει ο κόσμος, Κερκυραίοι και τουρίστες, τη βόλτα του, λογικό είναι να θέλει να πετάξει κάπου το μπουκαλάκι από το νερό του, τα χαρτί από το παγωτό του, το ποτήρι του καφέ του… Λογικό, δεν μπορεί να μη συμβεί… Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να ξεχειλίζουν οι κάδοι απορριμμάτων και -κυρίως- να πέφτουν τα σκουπίδια στη θάλασσα!

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τρόποι υπάρχουν, το βλέπουμε πλέον και στη χώρα μας, όχι μόνο στις χώρες του εξωτερικού… Όραμα χρειάζεται και βούληση… Τόσο από τους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τους επιχειρηματίες… Ναι, αυτούς που γκρινιάζουν ότι οι τουρίστες μειώνονται, ότι κάθε χρόνο τα έσοδά τους είναι λιγότερα… Ας κάνουν κι αυτοί κάτι για τις επιχειρήσεις τους! Ας το δουν ως επένδυση!

Όπως επίσης οι ξενοδόχοι… Στην Κέρκυρα υπάρχουν πάμπολλα ξενοδοχεία, για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι… Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, ο Μπάμπης Βούλγαρης, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, για την καθαριότητα, για τη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχει προτείνει μάλιστα, και λύσεις… Όπως, για παράδειγμα, η πρότασή του να κάνουν τα ίδια τα ξενοδοχεία την αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν η Υπηρεσία Καθαριότητας αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό της.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας να πρωτοτυπήσουν, να κάνουν τη διαφορά, να γίνουν talk of the country (σ.σ. κατά το talk of the town) απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τη χρήση πλαστικών, τόσο στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια τους, όσο και στα προϊόντα περιποίησης που προσφέρουν στους πελάτες στα δωμάτια (δείγματα σαμπουάν και σαπούνια, πλαστικά σκουφάκια μπάνιου, πλαστικές μπατονέτες, παντόφλες σε πλαστική θήκη, πλαστικές τσάντες απλύτων) τους…;

Δεν θα ήταν μια κίνηση, που πραγματικά θα έκανε τη διαφορά;

Ας γίνουμε μια φορά κι εμείς εδώ, στην Κέρκυρα, παράδειγμα, όχι προς αποφυγήν, αλλά προς μίμηση! Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο… Η Κέρκυρα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας… Επί της ουσίας αυτά τα πλεονεκτήματα ήταν που διαχρονικά λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην αναβάθμιση και την ανάπτυξη -σε όλους τους τομείς- του τουριστικού προϊόντος «Κέρκυρα – Corfu». Διότι οι περισσότεροι ενστερνίστηκαν την άποψη ότι «δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε και πολύ… Έχουμε όλα τα καλά, είμαστε τόπος ευλογημένος»

Σύμφωνοι, αλλά αυτό πλέον -από μόνο του- δεν αρκεί…

 

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Α.Α.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ψάρεψαν τόνο 485 κιλών από το Ιόνιο Πέλαγος (φώτο,βίντεο)

Μία απίστευτη ψαριά πέτυχαν ψαράδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τόνο βάρους σχεδόν μισού τόνου και μάλιστα χρειάστηκε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img