Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κάτοικους της Κασσιώπης τους τελευταίους μήνες καθώς  επίκειται κοπή του αιωνόβιου δένδρου Φτελιάς από την Υπηρεσία Πρασίνου με την αιτία ότι έχει αρρωστήσει από μύκητες και κινδυνεύει να σωριαστεί καθιστώντας το επικίνδυνο για τους περαστικούς.

Απόσπασμα του Πολ. Συλλ. Κασσιόπης

«Της τελευταίες μέρες γίναμε αποδέκτες ερωτήσεων και παραπόνων στις ανησυχίες των χωριανών μας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για την κοπή του δέντρου στο λιμάνι στην θέση Φόρο. Ερωτηθηκαμε αν γνωρίζουμε κάτι σχετικό .Ο σκοπός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιόπης είναι να ενεργεί με σωστή συμμετοχή για την διατήρηση , διάσωση ,και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μετά λοιπόν από μια έρευνα που έγινε τηλεφωνικός προς την Υπηρεσία Πρασίνου διαπιστώθηκε ότι έχει παρθεί απόφαση για την κοπή του δέντρου για την επόμενη ημέρα .Σε ερώτηση μας προς μέλος του Τ.Σ.Κασσιοπης πήραμε ως απάντηση ότι δεν έχουν ιδέα για τη πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα… Στείλαμε επιστολή στην Υπηρεσία Πρασίνου για τα εύλογα ερωτήματα μας τόσο για εμάς ως Πολιτιστικός όσο και για την τοπική κοινωνία και για να ξέρουμε τα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν την φθορά του δέντρου.Σας παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο που θεωρούμε ότι με της απαντήσεις που θα λάβουμε θα κλείσει ειρηνικά το θέμα αυτό.»

Το εγγραφο προς την υπ. Πρασίνου

egrfo-pros-yp.-prasinoy1-365x486

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Κασσιώπης κινητοποιήθηκε άμεσα και με τη βοήθεια «λυτών και δεμένων» δίνει μάχη για να σώσει το θρυλικό δέντρο που σύμφωνα με πληροφορίες φυτεύτηκε  πριν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.  Ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτό, δεν παύει να αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και να προστατεύεται νομικά ως δέντρο δάσους αλλά και ως μνημείο. Ετσι επιστράτευσε ως πρώτο βήμα τον γεωπόνο Νικήτα Γουλιαρμη και την πραγματογνωμοσύνη του για να αποδείξουν οτι το δεντρο είναι υγιές.

«Σας παραθέτουμε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσιόπης την πραγματογνωμοσύνη του κυρίου Νικήτα Γουλιαρμη Γεωπόνο ο οποίος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την φροντίδα του δέντρου Φτελιά στην πλατεία .Σε λίγες μέρες θα έχετε εκ νέου άλλη μελέτη από τον ίδιον και την ομάδα ειδικών για την στατικότητα και προτάσεις υποστύλωσης.Το δέντρο έχει ήδη δώσει νέα βλάστηση κάτι που το καθιστά ότι το δέντρο ζεί.Και εφόσον δεν έχει πάθει μύκητες όπως μας διαβεβαιώνουν από την Υπηρεσία Πρασίνου. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το δέντρο .Ο Φτελιάς δεν είναι τυχαία φυτεμένος στην συγκεκριμένη θέση . Ο Φτελιάς στέκεται εκεί τρεις αιώνες και συγκαταλέγεται στα Μνημεία της φύσης όπου εκεί θα καταγραφεί.»

eggraffo-2-3-365x486 eggrafo2-365x486

Ο πολ. σύλλογος Κασσιώπης ωστόσο επιστράτευσε και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος ο οποίος επισκέφθηκε  τον τόπο όπου βρίσκεται το  παμπάλαιο αυτό  δέντρο,  σε δημόσιο χώρο στην  Κασσιώπη, για να δει αν πράγματι πρέπει να κοπεί.

Και ο συλλ.Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε οτι το δέντρο δεν αποτελεί κίνδυνο για κανενα όπως επίσης οτι είναι υγιές και δεν συντρεχει κανένας λόγος κοπής του.

« Το δέντρο δεν κινδυνεύει να πέσει, δεν κινδυνεύει να ξεραθεί γιατί παρά το κακότεχνο κλάδεμα που έχει γίνει, έχει φύλλωμα και βγάζει νέα φύλλα.

Υπάρχει ένα μικρό κενό στο κάτω μέρος του κορμού του αλλά δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να γεμίσει με το κατάλληλο υλικό.

Επίσης μέσα από το κενό, θα μπορούσε να ριχτεί προϊόν, που εμποδίζει την ανάπτυξη των ριζών. Όμως δεν το κρίνουμε απαραίτητο, δεδομένου ότι αν οι ρίζες είχαν απλωθεί επικίνδυνα, θα είχαν σηκωθεί οι πλάκες της πλατείας, κάτι που δεν έχει γίνει, ούτε θεωρείται πιθανό να γίνει, γιατί λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του, αυτό θα είχε ήδη συμβεί.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι το δέντρο αυτό, έχει φυτευτεί πριν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.  Ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτό, δεν παύει να αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και να προστατεύεται νομικά ως δέντρο δάσους αλλά και ως μνημείο.

Θεωρούμε ότι δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος για την κοπή του εν λόγω δέντρου και κάνουμε έκκληση στη δημοτική αρχή να μην προβεί άκριτα στην κοπή του».

53729311_888256261514630_6228113328397352960_n-365x486

ftelias-521x486 ft1-365x486 ft2-365x486

Ο θρυλικός Φτελιάς της Κασσιώπης