Στο ναδίρ φαίνεται πως έχει φτάσει πλέον η ποιότητα ζωής στο νησί των Φαιάκων, τουλάχιστον σε ότι αφορά το κομμάτι της καθαριότητας.

Στο ζενίθ ωστόσο, μοιάζει να είναι την ίδια στιγμή, αφενός η αναποτελεσματικότητα των ιθυνόντων της Αυτοδιοίκησης, αφετέρου της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εικόνα που κατέγραψε σήμερα η κάμερα του Start στο γρασίδι της κάτω πλατείας.

Μπουκάλια, χαρτιά, συσκευασίες από τρόφιμα και γενικώς πάσης φύσεως σκουπίδια πεταμένα εδώ κι εκεί.

2-6-648x486

Χωρίς ντροπή, χωρίς συναίσθηση της πράξης, ελεεινή συμπεριφορά, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με πολιτισμένες κοινωνίες, όπως αυτή της Κέρκυρας.

Εκτός πια κι αν οι Κερκυραίοι έχουν… πετάξει λευκή πετσέτα και το νησί των Φαιάκων είναι πλέον μόνο κατ’ ευφημισμόν τόπος, ο οποίος διακρίνεται για τον πολιτισμό και την παιδεία των κατοίκων του.

3-4-648x486

Διότι ακόμα κι αν δεχθεί κάποιος ότι η Δημοτική Αρχή και η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι από αναποτελεσματικοί έως ανίκανοι, σίγουρα δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί την παθητική στάση των Κερκυραίων, οι οποίοι μπροστά στα μάτια τους γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα της υποβάθμισης του τόπου.

1-8-647x486

Κανείς, είτε είναι ντόπιος, είτε είναι επισκέπτης -άλλωστε το να είναι κάποιος «ανεγκέφαλος» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τόπο καταγωγής ή διαμονής του- δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει, με τόσο προκλητικό τρόπο έναν τόπο όπως η Κέρκυρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η τοπική κοινωνία, ο απλός κόσμος, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους στο γρασίδι της κάτω πλατείας, ή ακόμα οι καταστηματάρχες στο Λιστόν, είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν τον τόπο τους από τους «ανεγκέφαλους» και τους αναίσχυντους.

4-4-648x486

Και δεν είναι υποχρεωμένοι από κάποιον νόμο… Είναι υποχρεωμένοι απέναντι στην Κέρκυρα, στην ιστορία της, στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους… Αν δεν νιώθουν αυτή την «υποχρέωση» είναι περίπου το ίδιο αξιολύπητοι με τους «ανεγκέφαλους» και τους αναίσχυντους…