Στις χθεσινές του δηλώσεις, με τις οποίες τόνιζε ότι το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης δεν είναι μείζον, επανήλθε σήμερα ο Νίκος Φίλης. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει καλά και δεν τηλεφωνεί για το θέμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «αν υπάρξει τηλεφώνημα χωρίς να έρθει λύση, θα έχουμε μείζονα κρίση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φίλης σημείωσε για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία πως «είναι κρίσιμο και οι ελληνικές Αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε άμεσα να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, δεν είναι όμως το μείζον… Το μείζον είναι η κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας».

«Σωστά δεν τηλεφωνεί ο Τσίπρας στο Ερντογάν. Γιατί αν υπάρξει τηλεφώνημα χωρίς να έρθει λύση, θα έχουμε μείζονα κρίση. Πρέπει να προετοιμαστεί σε χαμηλότερα κλιμάκια», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Φίλης, για να απαντήσει εμμέσως και στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλίες προσπαθεί να αφαιρέσει από Ερντογάν οποιαδήποτε αφορμή να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση. Τα θέματα μπορούν να λυθούν διπλωματικά», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης κάλεσε τα ΜΜΕ «να δίνουν την αναγκαία πληροφόρηση και σημασία, όχι υπερβολές. Τα εθνικά θέματα προβάλλονται με ένα τρόπο μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Χωρίς λογικά επιχειρήματα οδηγούμαστε σε υποχωρήσεις και ήττες». Και παραδέχθηκε: «Σωστά υπάρχει συναισθηματική φόρτιση στον λαό μας».

«Οι απειλές από Τουρκία δεν είναι πραγματικές… Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με άλλα κράτη, όπως με τα Σκόπια. Τα αξιοποιεί όλα η Τουρκία», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Τέλος, για το Σκοπιανό δήλωσε ότι «οποιαδήποτε λύση θα περιέχει τη σύνθετη ονομασία και τον όρο Μακεδονία. Είναι εθνική θέση εδώ και 25 χρόνια, μετά από την αποτυχία το 1992».