Ακόμη και το θεματικό πάρκο του Αγιου Βασίλη στην «γενέτειρά του» στον χιονισμένο βορρά είναι έτοιμο να αποσύρει τα ξωτικά του και να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία – ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για βόμβες σε περίπτωση πολέμου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο στην πόλη του Ροβανιέμι, στη Λαπωνία, κάθε χρόνο για να συναντήσουν τον Αγιο Βασίλη και να φωτογραφηθούν μαζί του. Οι σπηλαιώδεις υπόγειοι διάδρομοι είναι γεμάτοι με το ταχυδρομείο του Αγιου Βασίλη, τη σχολή ξωτικών, καταστήματα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα δέντρα και τάρανδους.

Ο κύριος σκοπός του, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά εορταστικός.

Stoyan Nenov via Reuters

Λαξευμένο σε ένα λόφο περίπου 50 μέτρα, το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο για να αντέχει βομβαρδισμούς ή χημική ή πυρηνική επίθεση και μπορεί να φιλοξενήσει 3.600 άτομα.

Διαθέτει κρεβάτια κάμπινγκ, κιτ πρώτων βοηθειών, ακόμη και εξοπλισμό για να διάνοιξη σήραγγας σε περίπτωση που η κατασκευή καταρρεύσει. Ενα ξεχωριστό πηγάδι παρέχει νερό.

Stoyan Nenov via Reuters

Ενώ τα περισσότερα από τα αντικείμενα με θέμα τον Αγιο Βασίλη θα πρέπει να απομακρυνθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το καταφύγιο, κάποια παιχνίδια από το κατάστημα δώρων θα παραμείνουν για τα παιδιά που θα αναζητήσουν ασφάλεια εκεί.

«Σε περίπτωση κρίσης, οι κάτοικοι του Ροβανιέμι θα προστατεύονται εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας της περιοχής, Τάπιο Χιετκάνγκας.

Stoyan Nenov via Reuters

Το καταφύγιο του Αη Βασίλη είναι μόνο ένα από τα περίπου 50.000 που κατασκευάστηκαν, αφού η σκανδιναβική χώρα βίωσε δύο πολέμους με τη Σοβιετική Ενωση κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Stoyan Nenov via Reuters

Στεγάζοντας συνήθως πισίνες, αθλητικά κέντρα ή γκαράζ σε καιρό ειρήνης, αυτό το τεράστιο δίκτυο έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Μπορούν να μετατραπούν σε στέγη έκτακτης ανάγκης για περίπου το 80% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε λίγες ώρες, εάν η στρατιωτική δράση μεταφερθεί στα 1.300 χιλιόμετρα των συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας ή ακόμη και σε περίπτωση καταστροφής ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Ρωσία.

Stoyan Nenov via Reuters

Οι αποθήκες έχουν αποθέματα τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Καχύποπτοι Φινλανδοί

Στο επίκεντρο είναι, επίσης, και η στρατιωτική ετοιμότητα. Ενώ το έμμισθο στρατιωτικό προσωπικό της Φινλανδίας απαριθμούσε μόνο περίπου 19.000 στελέχη πέρυσι, η άμυνά της χώρας βασίζεται σε μια υποχρεωτική στρατολόγηση 285.000 ανδρών εν καιρώ πολέμου.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Φινλανδία αποφάσισε να τερματίσει τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας και να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα τη χαρακτήρισε «εχθρική κίνηση» που αποτελούσε απειλή για την ασφάλειά της.

Stoyan Nenov via Reuters

Η ανεξάρτητη Φινλανδία είχε δύο πολέμους με τη Ρωσία μεταξύ 1939 και 1944, αποκρούοντας τότε τις απόπειρες εισβολής.

Αλλά η καχυποψία της για τον ανατολικό γείτονά της χρονολογείται από την «Isoviha», ή αλλιώς τη «Μεγάλη Οργή», μια περίοδο τς ρωσικής κατοχής που κατέστρεψε τη γη της μεταξύ 1713 και 1721, όταν ήταν ακόμη μέρος της Σουηδίας.

Περισσότερα από 800 χλμ. νότια από το Ροβανιέμι στην πρωτεύουσα Ελσίνκι, υπάρχει ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης που χτίστηκε τη δεκαετία του 1980 για την διαχείριση της πόλης σε μια ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη, καθώς και περίπου 5.500 καταφύγια για απλούς πολίτες.

Stoyan Nenov via Reuters

Τα περισσότερα καταφύγια στη Φινλανδία είναι ιδιωτικά, καθώς έχει επιβληθεί από το νόμο να χτίζεται ένα κάτω από κάθε πολυκατοικία από τη δεκαετία του 1940. Μόνο αυτά στο Ελσίνκι έχουν χώρο για περίπου 900.000 άτομα, την ώρα που ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 650.000.

 

ΠΗΓΗ: kefaloniapress.gr