Χωρίς ιδιαίτερα οφέλη για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τουλάχιστον σε σχέση με τα αποτελέσματα της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 102ης Συνόδου Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων στην Κέρκυρα.

Θυμίζουμε ότι η παρουσία της υπουργού Ν. Κεραμέως στο νησί συνοδεύτηκε από τη “θερμή” υποδοχή που της επεφύλαξαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Στη διάρκειας αρκετών ωρών -και κεκλεισμένων των θυρών- συνάντηση της υπουργού με τους πρυτάνεις, με την παρουσία και του υφυπουργού Ά. Συρίγου, οι εκπρόσωποι των ελληνικών ΑΕΙ έθεσαν ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων.

Η κα. Κεραμέως, ωστόσο, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αυξήθηκε, σε επίπεδο τακτικής χρηματοδότησης, κατά 27% συγκριτικά με το 2019, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε θετικό ισοζύγιο στην πρόσληψη νέων καθηγητών.

Η κα. Κεραμέως εν έκανε την παραμικρή αναφορά σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, μέτρο το οποίο συνοδεύτηκε από πλήθος αντιδράσεων και την ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε σχέση με τη συζήτηση περί της δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, και με δεδομένη τη βούληση των πρυτανικών Αρχών αυτή να μην υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, η κα. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.

Στο θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η υπουργός ήταν κάθετη ως προς τις πιέσεις που δέχεται, απορρίπτοντας την πιθανότητα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι, ως προεδρεύων της Συνόδου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Α. Φλώρος κάλεσε για ακόμη για φορά τους τοπικούς φορείς και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συμβάλλουν στην προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος εύρεσης φοιτητικής στέγης, που, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, είναι πολύ σοβαρό.