Τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η Περιφερειακή Αρχή ζητάει λόγω των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός της χορήγησης μη επιστρεπτέας προκαταβολής για το πρόγραμμα  “Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων” ζητάει ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ με επερώτηση που κατέθεσε εν όψει του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Η ανακοίνωση της “ΑΝΑΣΑ”:

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στην πρόσκληση για επιχορήγηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με πόρους του ΕΣΠΑ, υποβλήθηκαν 7.156 φάκελοι με ζητούμενα 147.000.000 ευρώ.

Ως γνωστόν τα διαθέσιμα είναι 14.000.000 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 10% των ενδιαφερομένων.

Είναι προφανές ότι δεν έγιναν οι σωστές εκτιμήσεις και δεν υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, ούτε καν προηγήθηκε της πρόσκλησης η συνεργασία με τα επιμελητήρια ώστε να προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και να αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Κατά την γνώμη της ΑΝΑΣΑ, το κυρίαρχο αυτή την στιγμή είναι να εξευρεθούν πόροι για να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των ΜΜΕ. Το τωρινό lockdown που θα πολλαπλασιάσει τις δυσκολίες των ΜΜΕ είναι ένας ακόμη ιδιαίτερος λόγος για μην μείνει κανένα αίτημα χωρίς ικανοποίηση.

Επισημαίνουμε εδώ την αχαρακτήριστη ενέργεια της περιφερειάρχη να μειώσει τους πόρους του ΕΣΠΑ/ΠΙΝ μεταφέροντας 30.100.000 ευρώ στα ταμεία του Άδωνι Γεωργιάδη και στερώντας τους από τους πολίτες των Ιονίων που τα χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης :

·        Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε λόγω του λαθεμένου σχεδιασμού που ή ίδια επέλεξε;

·        Θα ζητήσει την επιστροφή των 30,1 εκατομ. ευρώ που «δώρησε» στον Άδωνι Γεωργιάδη, για να καλύψει μεγάλο μέρος των αιτημάτων;

·        Σε κάθε περίπτωση, θα καλύψει ναι η όχι τις δίκαιες απαιτήσεις των 7.156 ΜΜΕ των Ιονίων Νήσων;