Πάγωσα κι εγώ όταν είδα την Κυριακή την ανάρτηση του Νίκου Πέρρου ότι “έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Κάντας. Σαν να μη πίστευα αυτό που έβλεπα πήρα αμέσως τηλέφωνο τον στενό οικογενειακό του φίλο Νίκο και δυστυχώς με δάκρυα μου επιβεβαίωσε αυτό που διάβαζα…

Ότι ο Δημήτρης Κάντας έφυγε για το μακρινό ταξίδι.

Οφείλω μέσα από αυτές τις γραμμές να ευχαριστήσω τον υπέροχο άνθρωπο Δημήτρη Κάντα για την σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του αλλά και για τη συνεργασία που είχαμε και με το start tv αλλά και εγώ προσωπικά σε εκπομπές που επιμελήθηκα.

Ότι κι αν χρειαστήκαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και των εκπομπών μας ήταν εκεί για να μας βοηθήσει . Παρόλα τα προβλήματα υγείας που είχε δεν αρνήθηκε ποτέ τίποτα. Ήταν εκεί πάντα με το χαμόγελο στα χείλη .

Ένας άνθρωπος που πάλεψε για πολλά χρόνια με τη “νόσο” και δεν το έβαλε στιγμή κάτω . Ένας άνθρωπος ο οποίος αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο για το πολιτισμό , την παράδοση, το χορό κ.α

Φτωχότερη η Κέρκυρα από την Κυριακή .

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο start εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Κάντα και τους οικείους του .

Καλό ταξίδι…

Ο Δημήτρης Κάντας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκίμμη. Σπούδασε φυσική Αγωγή στην ΕΑΣΑ Αθήνας. Οι πολιτιστικές καταβολές από την οικογένεια, τον ώθησαν στην έρευνα για θέματα λαογραφίας. Ασχολήθηκε με την προπονητική του ποδοσφαίρου για είκοσι χρόνια.
Δίδαξε τριάντα χρόνια παραδοσιακούς χορούς και συνίδρυσε τον Εκπολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό όμιλο «Λαοδάμα», του οποίου ήταν πρόεδρος από το 1985 έως σήμερα. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια για το χορό και παρουσίασε τη χορευτική ιδιομορφία της Κέρκυρας σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ερευνητικό του έργο πλουσιότατο σε θέματα της παραδοσιακής μουσικής, του χορού και της φορεσιάς του τόπου του, με πλήθος καταγραφές. Έχει εκδώσει:
Ένα Λεύκωμα για τη φορεσιά της Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων,
Τα Λαογραφικά των Διαποντίων, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών,
Καΐκια Λευκιμμιώτικα, Ποτάμι Λευκίμμης
Οι παραδοσιακοί Χοροί της Κέρκυρας , Παξών και Διαποντίων Νήσων
Ένα θεατρικό με θέμα τον Κερκυραϊκό γάμο, έμμετρο
Συνέλεξε και ψηφιοποίησε σε CD μουσικές που απέδωσαν παραδοσικοί οργανοπαίχτες μέσα από πολύχρονη έρευνα .
Έχει τιμηθεί για το έργο του από πάρα πολλούς φορείς και συλλογικότητες. Συνταξιούχος από το 2008 και αποσυρόμενος της ενεργούς δράσεως άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη για τον Λαϊκό πολιτισμό της Κέρκυρας.