Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
18.9 C
Corfu

Γράφει ο Δημήτρης Περιστέρης | Η συμφωνία για τα Rafale εν ώρα πανδημίας

Διαβάστε ακόμα

“Ντόρο” και συρροή απόψεων έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Η εν λόγω συμφωνία χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως η “αγορά του αιώνα”, αφού θα ενισχύσει πολύ την Ελλάδα σε ότι αφορά τον αμυντικό τομέα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Οι “συζητήσεις” φέρνουν σταδιακά στο στον Ελληνικό χώρο 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale,4 φρεγάτες Belharra και 4 Κορβέτες Gowind 2500.
Η ουσιαστική χρήση των παραπάνω θα αρχίσει γύρω στο 2025 όταν και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους και θεωρητικά θα προσδώσουν στην Ελλάδα το κύρος μιαςστρατιωτικής δύναμης. Φυσικά οι συγκεκριμένες αγορές δεν έχουν ώς κύριο σκοπό να μετατρέψουν την Ελλάδασε στρατιωτικό ρυθμιστή αλλά όπως είναι επόμενο στοχεύουν στην “προστασία” απο την Τουρκία ενός ψυχικά ασταθή, με μεγαλομανείς τάσεις ηγέτη.

Παρ ‘όλα αυτά όμως τα Rafale,οι φρεγάτες και τα συναφή έχουν ένα τεράστιο κόστος, χρήματα που θα μπορούσαν να “σώσουν” πολλά κομμάτια της χώρας που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δενχρειάζεταινα σκεφτεί πολύ για να καταλάβει κανείς ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση εδώ και 1,5 χρόνο. Η πανδημία του Covid 19 έχει φτάσει τα νοσοκομεία όλης της χώρας στα άκρα,είναι λογική η σκέψη οτι τα 15 δις. θα μπορούσαν να έχουν πάει είτε εκεί, είτε στα σχολεία εκ των οποίων πολλά στεγάζονται σε “αρχαία” κτήρια και το βαλάντιο τους δεν φτάνει να πληρώσει ούτε το πετρέλαιο.

Δεν μπορείς να αδικήσεις κανέναν που σκέφτεται ότιτόσα χρήματα “φεύγουν” από την χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και απορεί με την απόφαση αυτή. Στην αντίπερα όχθη όμως, υπάρχει κάποιος που θα σου χτυπήσει το χέρι λέγοντας σου οτι η πατρίδα είναι υπό την απειλή ενός κράτους με κεκαλυμμέναακροδεξιά κυβέρνηση που μπορεί να “χτυπήσει” οποιαδήποτε στιγμή.
Μια τρίτη θεωρία που ακούγεται είναι οτι ακόμα και με το “boost” των νέων εξοπλισμών η Ελλάδα και πάλι θα υστερεί έναντι των Τούρκων.
Οπότε σε μια ιδανική περίπτωση τι θα έπρεπε να γίνει; Να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, το σύστημα εκπαίδευσης ή να ενισχυθεί ο στρατιωτικός τομέας; Αν μιλάμε για την ιδανική και ενδεχομένως ουτοπική περίπτωση θα έπρεπε να γίνουν και τα δύο. Αν μιλάμε για μια “ακόμα πιο ουτοπική” κατάσταση δεν θα είχαμε λόγο για στρατιωτική ενίσχυση αν είχαμε έναν “ήσυχο” γειτονα.Αφού όμως πρέπει να πορευτούμε με τα υπάρχοντα, τα Ραφάλ θα μπορούσαν να περιμένουν λίγο ακόμα.

Θα ήταν εύστοχο να δαπανηθεί ένα μέρος των χρημάτων στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή “διψάει” για σωστές υποδομές. Αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με την αισθητική ούτε με την άνεση έχει να κάνει καθαρά με την βιωσιμότητα. Οι υποδομές σε αυτή τη χρονική περίοδο έχουν να κάνουν καθαρά με το να αντέξει η χώρα μαζί με τους πολίτες προσπαθώντας να βγεί,όχι αλώβητη, αλλά τουλάχιστον με όσες λιγότερες απώλειες γίνεται από την όλη κατάσταση που περνά.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ωδείο Κερκύρας: Ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 το Ωδείο Κέρκυρας, στα πλαίσια του εορτασμού των 130 χρόνων από την ίδρυσή του,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img