Το νησί της Κέρκυρας ήταν, είναι και πάντα θα είναι ένα στολίδι για την Ελλάδα. Όμως πόσο αυτό επηρεάζεται από τον μη σεβασμό κάποιον σε μνημεία, κτήρια μεγάλης βαρύτητας αλλά και χώρους ιστορικής σημασίας;

Το εν λόγω ερώτημα δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση καθώς όσα τέτοιου είδους περιστατικά και αν υπάρχουν η Κέρκυρα θα συνεχίσει να είναι ένα πανέμορφο μέρος, ωστόσο όλα τα παραπάνω παραμένουν χαραγμένα στα μυαλά των κατοίκων αφού είναι λυπηρό να βλέπεις υπέροχους προορισμούς που θυμίζουν σε όλους τη σημασία του πόσο ξεχωριστό είναι το νησί αυτό να καταστρέφονται από ασυνείδητους που δεν έχουν ίχνος σεβασμού για τον τόπο.

Οποιοσδήποτε κάτοικός ή και τουρίστας έχει κάνει μια βόλτα στο κέντρο έχει δει το φαινόμενο του λεγόμενου tagging,σε απλά Ελληνικά, γκράφιτι μηδενικής σημασίας και χωρίς καμία αισθητική.

Τυχαίες φράσεις ή λέξεις που δεν προσθέτουν τίποτα καλό και αξιόλογο στο σημείο που βρίσκονται παρά μόνο το καταστρέφουν και το κάνουν να μοιάζει με ένα μουτζουρωμένο τετράδιο.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που θα αποσπάσει κάποιον από τη θέα της πόλης, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κοιτώντας σε διάφορες γωνιές θα αντικρίσουμε στοίβες σκουπιδιών που ποικίλλουν από πλαστικές σακούλες μέχρι τηλεοράσεις και στρώματα ύπνου. Το πιο καίριο ερώτημα είναι τι μπορούμε εμείς σαν πολίτες να κάνουμε για αυτό και η απάντηση βρίσκετε σε μια φράση που ακούμε πολύ συχνά τελευταία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και αυτή δεν είναι άλλη από την “Ατομική Ευθύνη».

Η καθαριότητα της πόλης είναι ευθύνη όλων και του καθενός μας ξεχωριστά. Ξεκινώντας αρχικά από το να μην ρυπαίνουμε εμείς την πόλη και σταδιακά θα φτάσουμε στο να καθαρίζουμε όπου αυτό χρειάζεται, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο το τι βλέπουμε αλλά και το πως ζούμε. Η ρίψη απορριμμάτων επηρεάζει σημαντικά την υγεία όλων αλλά έχουμε συνηθίσει να το ξεχνάμε συνειδητά παριστάνοντας πως αυτή μας η πράξη δεν έχει κανέναν αντίκτυπο σε εμάς τους ίδιους.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας ας το σκεφτούμε καλύτερα την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να εκφράσουμε τις “καλλιτεχνικές” μας ανησυχίες πάνω σε ένα κτιρίου  που ήδη γνωρίζουμε πως δεν θα έπρεπε, θα αποφασίσουμε πως το να πάμε μέχρι τον κάδο απορριμμάτων είναι περιττό ή που θα “επαναστατήσουμε” κατά στρέφοντας και βανδαλίζοντας δημόσια περιουσία που σε τελική ανάλυση οι ίδιοι πληρώνουμε αργότερα με τους φόρους μας.

Η εικόνα του νησιού εύκολα αλλάζει με την κινητοποίηση του κόσμου όπως και οτιδήποτε άλλωστε, το μόνο που πραγματικά χεριάζετε είναι θέληση. Εφόσον όλοι έχουμε άποψη για την πόλη μας τότε όλοι θα έπρεπε να μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία της.