Αδιαμφισβήτητα αν η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η Κέρκυρα επιβίωσε στην κρίση των μνημονίων σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Τουρισμός. Σήμερα βιώνοντας το πρώτο στάδιο της κρίσης, η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει σημάνει “Alert” και το άγχος για επίχειρησεις και εργαζόμενους όλο και μεγαλώνει.

“Αχαρτογράφητα νερα” είναι πιο συνηθισμένη έκφραση που έβγαινε από δηλώσεις επιχειρηματιών η οποία συνοδεύονταν με ένα βλέμμα απόγνωσης για την επόμενη μέρα. Η πάροδος του χρόνου ενώ θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια και αισιοδοξία φαίνεται πως μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Αυτό επιβεβαίωσε και με δήλωση της η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου η οποία στην συνάντηση που είχε με τις τοπικές αρχές και τους τουριστικούς φορείς παρομοίασε τον τουρισμό με “κινούμενη άμμο”, κάτι το οποίο δεδομένης της χρονικής στιγμής που βιώνουμε αποκαλύπτει την έλλειψη σχεδιασμού από το υπουργείο Τουρισμού.

Ιδιαίτερα προβλήματα στους τουριστικούς φορείς έχουν δημιουργήσει και τα τουριστικά πρωτόκολλα τα οποία αρκετοί επιχειρήματιες δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν μπορούν να τα “σηκώσουν”. Μάλιστα το γεγονός ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την μη εμφάνιση κρούσματος βάζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους τουριστικούς φορείς σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Η είδηση των 12 κρουσμάτων από πτήση εξωτερικού, δεν είναι το κερασάκι στην τούρτα αλλά το καμπανάκι κινδύνου για τις μέρες που έρχονται. Μάλιστα το γεγονός ότι ακόμα και οι ταξιδιώτες που είναι αρνητικοί στον ιό, σε περίπτωση που βρεθούν στο ίδιο μεταφορικό μέσο με κρούσματα κορωνοϊού τους θέτει σε επταήμερη καραντίνα ως high and low risk επαφές προκαλεί προβληματισμό στα διεθνή μέσα.

γρΒέβαια υπάρχουν και αυτοί που βγαίνουν πιο επιθετικά κατά της κυβέρνησης με κυριότερα αιτήματα των μείωση του ΦΠΑ η οποία δεν είναι τόσο γενναία όσο σε ανταγωνιστικές χώρες όσο και για τους χειρισμούς του Υπουργείου λόγω των υγειονομικών εξελίξεων μοιάζουν να κλείνουν την πόρτα σε μεγάλες αγορές(Αγγλία, Ρωσία, Ιταλία) που τροφοδοτούσαν παραδοσιακά την Κέρκυρα. Ο χρόνος που συνήθως λύνει τα προβλήματα θα αναγκάσει τους απασχολούμενους με τον τουρισμό να κάνουν την αβεβαιότητα τρόπο ζωής κάτι το οποίο φυσικά δεν συνάδει με την άποψη ότι οικονομία σημάνει σταθερότητα και ψυχολογία.