“Συμπληρώνονται  78 χρόνια από  τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Κέρκυρα,  όταν τα ξημερώματα  της 14ης Σεπτεμβρίου  1943, το νησί μας  παραδόθηκε στις φλόγες από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς  από γερμανικά αεροπλάνα  με εμπρηστικές βόμβες.

Εκείνη η τραγική νύχτα θα πρέπει να χαραχτεί βαθιά στην μνήμη μας. Θα πρέπει να μας συντροφεύει στην προσπάθεια για να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοια  τραγικά γεγονότα. Θα πρέπει να μας διδάσκει για την ανάγκη προάσπισης της ελευθέριας και εδραίωση της ειρήνης.

Ο εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας, κατέδειξε  το απεχθές πρόσωπο ενός παράλογου πόλεμου, που κατέστρεφε ότι βρέθηκε στην πορεία του.

Η Κέρκυρα και να θέλει δε μπορεί να ξεχάσει. Οι πληγές από εκείνη τη νύχτα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις ψυχές των Κερκυραίων που την έζησαν.

 

 

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημάδια στις συνοικίες  της πόλης μας, που προσεβλήθησαν πρώτες και υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, όπως η “εβραϊκή”.  Η  Ιόνιος Βουλή, η Ιόνιος Ακαδημία, ο Καθολικός Ναός της  (Annunziata), ο (Μαρκάς),  στην σπηλιά o Ναός των Αγίων Πατέρων, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Ακόμα και σήμερα αναπολούμε το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, που υπήρξε από τα πρώτα θύματα των εμπρηστικών βομβαρδισμών.

Η σημερινή επέτειος επαναφέρει μνήμες μιας εποχής, που η Κέρκυρα πλήρωσε ακριβά το τίμημα του πολέμου. Μιας εποχής που πρέπει να θυμόμαστε για να  μπορούμε  να αναδεικνύουμε  ακόμα περισσότερο την αξία της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών.