Με σχετικό δελτίο τύπου η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια αναφέρει ότι: Τον  Σεπτέμβριο πέρασε ο κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ»  από την Κεφαλονιά και άφησε πίσω του πολλές καταστροφές σε υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές στο ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, καταπλακώθηκαν με μπάζα και φερτά υλικά η Άσσος και η Αγία Ευφημία ( όχι βεβαίως για πρώτη φορά).

Μερικές ημέρες μετά και ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν ακόμα να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους από τις λάσπες, και παρά την αναφορά πολλών ειδικών για τον κρίσιμο ρόλο  που έπαιξαν τα αιολικά  πάρκα  στις πρωτοφανείς καταστροφές, έφθασε  στην Κεφαλονιά ένα πλοίο με ανεμογεννήτριες για να τοποθετηθούν στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ  στην θέση «ΞΕΡΑΚΙΑΣ»  στο βουνά πάνω από την Σάμη. Αυτό αποτέλεσε πρόκληση και έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών. Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων. Κινητοποιήθηκε πολύ κόσμος και τοπικοί φορείς αλλά και από όλη την Κεφαλονιά, δημιουργήθηκε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ  και εδώ και 20 ημέρες έδωσε και συνεχίζει  να δίνει  ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο αγώνα για την μη εγκατάσταση τους.

Έτσι εμπόδισε το ξεφόρτωμα  των ανεμογεννητριών από το πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σάμης, ανάγκασε τα ΜΑΤ  που έστειλε η Κυβέρνηση για κατασταλτικό και εκφοβιστικό μηχανισμό , πάντα στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, να φύγουν, και εμπόδισε την διεξαγωγή της συνεδρίασης  με την καταλυτική δυναμική παρουσία της στο έκτακτο Δημοτικό  Συμβούλιο Σάμης που συνήλθε ύστερα από απαίτηση του κ. Καραγκουλέ εκπροσώπου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ , παρά τη προηγούμενη απορριπτική απόφαση  του Συμβουλίου . Το Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώθηκε και παραιτήθηκαν  2 Αντιδήμαρχοι,  η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Πιστεύουμε πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία διότι κινδυνεύουν να χαθούν η  χλωρίδα, η πανίδα, τα παραδοσιακά μονοπάτια, το φυσικό κάλλος του τοπίου, με πολύ αρνητικά αποτυπώματα  στην τουριστική ταυτότητα του νησιού μας. Καταστρέφεται το δάσος με την διάνοιξη δρόμων, με την κατασκευή υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς, φορτώνεται η περιοχή με πολύ μπετόν για την εγκατάσταση τους και συνήθως δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα υποδομής. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες που είναι ήδη εγκαταστημένες στην Κεφαλονιά είναι υπερδιπλάσια  των αναγκών του νησιού. Επομένως δεν χρειάζεται ένα ακόμα αιολικό πάρκο. Σύμφωνα με μελέτες , η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι πολύ μικρή σε σχέση με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η  τιμή δε του ρεύματος που παράγεται αυξάνεται κατά 130% έως 400% σε σχέση με την τιμή της συμβατικής ενέργειας. Εξ άλλου η ρύπανση  της ατμόσφαιρας δεν μειώνεται και η καταστροφή των ανεμογεννητριών  όπως και η μεταφορά τους από τα βουνά,  όταν τελειώσει  ο χρόνος ζωής τους,  είναι πολύ δαπανηρός και για αυτό οι επιχειρηματίες αρνούνται να επωμισθούν  αυτό το βάρος. Έτσι μοναδικό κίνητρο  που υπάρχει για την εγκατάσταση τους είναι το οικονομικό όφελος των επιχειρηματιών που προκύπτει από την εκμετάλλευση των μεγάλων επιδοτήσεων που φρόντισε η ΕΕ  να νομοθετήσει για αυτούς. Ήδη στη χώρα μας μέχρι αυτήν την στιγμή έχουμε καλύψει τον υποτιθέμενο στόχο εγκαταστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες από το 2013 και αν συνεχίσει η Κυβέρνηση να δίνει άδειες εγκατάστασης σε όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί θα ξεπεράσουμε τον στόχο κατά 6 φορές.

Γι αυτό συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της Σάμης και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και απαιτούμε:

  1. Να σταματήσει η εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου στη  θέση «ΞΕΡΑΚΙΑΣ).
  2. ΟΧΙ άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά εγκλήματα.
  3. Να εκπονηθούν μελέτες και να εκτελεσθούν όλα τα απαιτούμενα έργα που η κακοκαιρία δημιούργησε.
  4. Να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους με την ευθύνη και έξοδα της Πολιτείας.
  5. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη.