Εμβρόντητη ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, συνάδελφος δημοτική σύμβουλος επιδόθηκε σε απαξιωτικές δηλώσεις σχετικά με το 28ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο αναφερόταν στην αναδιαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού ώστε να προβούμε εν τέλει στην αγορά του δικτύου κάδων για τα αποτσίγαρα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση του συγκεκριμένου επικίνδυνου ρεύματος αποβλήτων.

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ίσως το μέγεθος του συγκεκριμένου απόβλητου να μην είναι εντυπωσιακό στα μάτια του απλού κοινού που δεν γνωρίζει, σίγουρα θεωρώ όμως ότι όλοι μας θα πρέπει να εντυπωσιαστούμε από τις ποικίλες επικίνδυνες επιπτώσεις που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον, πέραν από την υγεία μας :

  • Περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό.
  • Αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, ένα τσιγάρο αρκεί, για να είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά.
  • Περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν στις θάλασσες μας όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα, σε αριθμό, απόβλητα που ρυπαίνουν ακτές και θάλασσες.
  • Αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ζωή κυρίως των πτηνών και των ψαριών, τα οποία δυστυχώς τα καταναλώνουν λανθασμένα και καταλήγουν να πεθαίνουν από αυτά.
  • Η απόρριψή τους στις χωματερές δυστυχώς δε έλυσε και δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα των αποτσίγαρων έχουν αργό ρυθμό βιοδιάσπασης (15 χρόνια).

Επίσης, να υπενθυμίσω στην κυρία συνάδελφο ότι αποτελούμε και τον πρώτο Δήμο σε ολόκληρο το Ιόνιο που αποφάσισε να επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο επικίνδυνο απόβλητο, προσφέροντας μετά από πάρα πολύ καιρό μία σχετική πρωτιά στο νησί μας στην κατηγορία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρεμπιπτόντως, η επόμενη πρωτιά που ήρθε για τον Δήμο μας, είναι η ένταξή μας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) με την επωνυμία «100 Intelligent Cities Challenge – ICC», αποτελώντας και το μοναδικό ευρωπαϊκό νησί που τα κατάφερε, όπου κι εκεί έχουμε ήδη συμπεριλάβει και τον άξονα «Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία». Άρα περαιτέρω καθοδήγηση στο θέμα της Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά όσον αφορά την ομαλή ένταξη των ανάλογων Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο Τοπικό Σχεδιασμό, θα πάρουμε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των δικών της ειδικών. Θεωρώ ότι συμφωνεί και η ίδια ότι, δεν θα μπορούσαμε σαν Δήμος να βρούμε κάποια καταλληλότερη επιπλέον καθοδήγηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Για να επιστρέψω στο κυρίως θέμα, φυσικά και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά, δεν λύνεται αποκλειστικά με την διαχείριση των αποτσίγαρων. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρόνο με τον χρόνο και καθ’ όλη την διάρκεια του προηγούμενο χαμένου διαστήματος, δυστυχώς γιγαντώθηκε και αποτελεί για όλη την Δημοτική αρχή ένα τεράστιο στοίχημα αλλά κυρίως μία τεράστια ευθύνη προς επίλυση για το καλό όλων των δημοτών μας.

Αν όμως μας δίνεται η ευκαιρία, να επιλύσουμε αποτελεσματικά και άμεσα  οποιοδήποτε από τα ρεύματα αποβλήτων, θα ήθελα να ενημερώσω την κυρία συνάδελφο αλλά και όλους τους συνδημότες μας ότι το σώφρων και το επιτακτικό είναι και θα είναι, να παίρνουμε την απόφαση να το επιλύουμε άμεσα.