Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

19 Απριλίου 2024
9.9 C
Corfu

Η «έκρηξη» από τη Βρετανία επαναφέρει τα σενάρια για έσοδα 9 δισ.€ -Η Κέρκυρα στην πρώτη θέση

Διαβάστε ακόμα

Μετά την απόφαση για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες κάνουν λόγο για εκτίναξη εισιτηρίων σε «πορτοκαλί» χώρες, με την Ελλάδα να είναι η πιο κερδισμένη – Η Κέρκυρα από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών – Οι συνολικές απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων τη διετία θα κινηθούν πέριξ των 23 δισ. ευρώ

H απόφαση της Βρετανίας να επιτρέψει από τις 19 Ιουλίου στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» προορισμούς να επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα πυροδότησε το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες κάνουν λόγο για εκτίναξη στις κρατήσεις εισιτηρίων σε «πορτοκαλί» χώρες, με την Ελλάδα να είναι η πιο κερδισμένη. Σύμφωνα με την easyJet, οι κρατήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 400% την τελευταία εβδομάδα για τις «πορτοκαλί» χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), με την αεροπορική εταιρεία να κόβει επιπλέον 145.000 εισιτήρια. Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρείας Thomas Cook ανέφερε στο Sky News ότι η Ελλάδα είναι η πιο κερδισμένη από την «πορτοκαλί οικογένεια», καθώς οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής με προορισμό τη χώρα μας έχουν τριπλασιαστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου υπάρχει προγραμματισμός για 120.247 αεροπορικές θέσεις από τη Βρετανία προς τη χώρα μας. Ενας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών είναι η Κέρκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, 1 στις 6 θέσεις για την παραπάνω εβδομάδα έχει προγραμματιστεί για το Νησί των Φαιάκων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Sani/Ikos Group, Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά την απόφαση της Βρετανίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στη χώρα μας μπορεί να φτάσουμε στο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ, που ήταν και ο αρχικός στόχος της τουριστικής αγοράς.

Οπως ανέφερε ο ίδιος σχετικά: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στη χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Ε.Ε., η πρώτη εκτίμησή μου για τα τουριστικά έσοδα του 2021 είναι ότι θα φτάσουν στο 50% αυτών του 2019, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς την πανδημία και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του 2019, η Ελλάδα τη διετία 2020-2021 θα μπορούσε να εισπράξει από τις δαπάνες των ξένων τουριστών πάνω από 36 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο με έσοδα 9 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, τα συνολικά έσοδα της χώρας τη διετία 2020-21 θα κινηθούν στα 13,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων τη διετία θα κινηθούν πέριξ των 23 δισ. ευρώ. Το αρνητικό σενάριο με έσοδα 11 δισ. ευρώ τη διετία θα διευρύνει τις απώλειες στα 25 δισ. ευρώ. Τη δεκαετία 2010-2019 οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας ξεπέρασαν τα 132 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του τομέα στην ελληνική οικονομία ήταν πολλαπλάσια αν υπολογιστούν και τα έμμεσα οφέλη σε άλλους κλάδους.

Ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων ανά αγορά και προορισμό

Συνολικά, για το διάστημα από 12 έως 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, υπάρχει προγραμματισμός για περίπου 1,5 εκατομμύριο αεροπορικές θέσεις με εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, καταγράφοντας ανοδική πορεία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό τελευταία στιγμή, αναμένονται αφίξεις από 34 χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία,  η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σουηδία και η Τσεχία. Πρόκειται για αεροπορικές συνδέσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κω, των Χανίων, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας και της Κεφαλονιάς.

Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες βρίσκεται η Αθήνα και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και η Κως.

Τα ηνία στην αγορά κατέχει η Γερμανία, από την οποία αναμένονται οι περισσότερες τουριστικές αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις για τη φετινή σεζόν. Ετσι, για την περίοδο από 12 έως 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 314.756 αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία σε 13 αεροδρόμια της χώρας.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη στον προγραμματισμό θέσεων κατέχει το αεροδρόμιο Ηρακλείου με 81.762 θέσεις και ακολουθούν το αεροδρόμιο της Ρόδου με 42.425 θέσεις, αυτό της Θεσσαλονίκης με 41.662 θέσεις, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 39.808 θέσεις και αυτό της Κω με 30.570 θέσεις.

Αλλες δύο αγορές υψηλού ενδιαφέροντος είναι η Ιταλία και η Γαλλία, από τις οποίες τις επόμενες δύο εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί 143.451 και 137.134 αεροπορικές θέσεις αντίστοιχα. Από την Ιταλία έχουν προγραμματιστεί 28.070 θέσεις για την Αθήνα και 22.058 για τη Μύκονο και από τη Γαλλία 46.994 για την Αθήνα και 29.841 για το Ηράκλειο.

Nα σημειωθεί ότι προγραμματισμός θέσεων δεν σημαίνει αυτόματα και αριθμός αφίξεων. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν τον σχεδιασμό τους ακυρώνοντας ή συγχωνεύοντας πτήσεις, ενώ ο τελικός αριθμός των αφίξεων διαμορφώνεται με βάση την πληρότητα των αεροπλάνων.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Ιουνίου, φάνηκε μια τάση ισχυρότερης ανάκαμψης της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η εξέλιξη ωφέλησε περισσότερο τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που εμφανίζουν τις μικρότερες μειώσεις σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές.

oures_mikonos
Μύκονος: Ατελείωτες ουρές από τουρίστες για τεστ κορωνοϊού

Για το επόμενο διάστημα, αν και υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις κρατήσεων σε δημοφιλείς προορισμούς, δεν έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις για να προκαλούν ανησυχία. Eιδικότερα, για τον Αύγουστο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι θα εξελιχθούν θετικά οι αεροπορικές και οδικές αφίξεις από το εξωτερικό για τους περισσότερους προορισμούς, ενώ η ζήτηση θα ενισχυθεί και από τον εγχώριο τουρισμό.

H Αθήνα και οι ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές πόλεις

Ο ανταγωνισμός, όμως, με το σταδιακό άνοιγμα των αγορών εντείνεται και στις πόλεις ανά τον κόσμο που συγκεντρώνουν υψηλό ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Εχοντας περάσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, οι προορισμοί επιχειρούν με όπλο τις τιμές να προσελκύσουν επισκέπτες για την ενίσχυση των εσόδων τους.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, στοιχεία των τελευταίων ημερών του Ιουνίου και των πρώτων του Ιουλίου δείχνουν ότι η μείωση των αεροπορικών αφίξεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν μικρότερη από τη μείωση της κίνησης από ευρωπαϊκούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, για το διάστημα από τις 12 έως 25 Ιουλίου υπάρχει προγραμματισμός 377.942 αεροπορικών θέσεων. Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο υψηλότερος αριθμός θέσεων προέρχεται από τις ΗΠΑ (29.868).

Σύμφωνα με στοιχεία της μηχανής αναζήτησης της Trivago τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ», η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώνεται τον Ιούλιο στα 108 ευρώ από 101 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί επίσης στα 108 ευρώ, ενώ τον Μάιο κινήθηκε στα 103 ευρώ και τον Απρίλιο στα 105 ευρώ. Η χαμηλότερη μέση online τιμή το τελευταίο έτος καταγράφηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε διαμορφώθηκε στα 78 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Τrivago καταγράφει τις μεταβολές τιμών ξενοδοχείων σε περισσότερους από 400 ιστότοπους κρατήσεων για περισσότερα από 2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και εναλλακτικά καταλύματα σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Trivago παρακολουθεί συστηματικά τις τιμές σε 51 παγκοσμίως δημοφιλείς τουριστικά πόλεις. Ενδεικτικά, σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που συγκεντρώνουν παραδοσιακά υψηλή τουριστική ζήτηση, οι online τιμές διαμορφώνονται ως εξής: στο Βερολίνο στα 101 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στις Βρυξέλλες στα 121 ευρώ, στη Λισαβόνα στα 117 ευρώ, στη Μαδρίτη στα 106 ευρώ, στη Ρώμη στα 112 ευρώ και στη Βιέννη στα 120 ευρώ.

Στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι τρεις ακριβότερες για ξενοδοχειακή διαμονή τον Ιούλιο είναι η Ζυρίχη με 192 ευρώ, το Λονδίνο με 156 ευρώ και το Παρίσι με 151 ευρώ. Στον αντίποδα, οι φθηνότερες τιμές για ξενοδοχειακή διαμονή αυτό τον μήνα συναντώνται στη Μόσχα με 58 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στη Βαρσοβία με 65 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη με 64 ευρώ.

PROTOTHEMA
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Εθελοντικός καθαρισμός των Αλυκών Λευκίμμης

-Την ερχόμενη Τετάρτη από το Σύλλογο Προστασίας περιοχών Natura Ν. Κέρκυρας Δράση εθελοντικού καθαρισμού στην περιοχή των Αλυκών Λευκίμμης οργανώνει...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img