Θετικά είναι τα νέα για τον τουρισμό από τη Βρετανία, καθώς η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των λίγων χωρών, στις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν από τις 17 Μαΐου οι Βρετανοί πολίτες.

Οπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τη βρετανική κυβέρνηση η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light). Σύμφωνα με αυτό, έως το τέλος Μαΐου, στην κόκκινη λίστα εντάσσονται η Τουρκία και οι Μαλδίβες, ενώ στην πορτοκαλί λίστα μπήκαν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στην πράσινη λίστα βρίσκονται οι Πορτογαλία, Ισραήλ και Γιβραλτάρ.
Πώς λειτουργεί το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light)
Σύμφωνα με τα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχετικά με το σύστημα του «φωτενού σηματοδότη», θα ισχύουν τα εξής:

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Δε θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Οπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να σπάει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία.

Για τις αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.

imerisia