Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας) ανακοινώνει με ιδιαίτερη λύπη ότι έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου 2023 (γεν. 1934) ο κερκυραίος δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Ρωμαίος. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Πριν από τρία χρόνια η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Γιώργο Ρωμαίο, με καρπό την έκδοση του βιβλίου του «Κερκυραίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στη δίνη της ιστορίας» και με επίμετρο: «Κερκυραίοι δημοσιογράφοι που έγραψαν ιστορία», στη σειρά Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (επιμέλεια Δημ. Κονιδάρης).

Ο Γιώργος Ρωμαίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ήταν ένας από τους ιδρυτές του νεανικού κερκυραϊκού περιοδικού «Το πρώτο σκαλί» (1954-1956).

Είχε λάβει μέρος ως ομιλητής στο «Διήμερο Λόγου Κωνσταντίνος Θεοτόκης» του περιοδικού «Πόρφυρας» (1993, στον κήπο της τότε Δημοτικής Πινακοθήκης, πλάι στον «Φοίνικα»), με θέμα: «Ο πολιτικός Θεοτόκης» (η εισήγησή του δημοσιεύτηκε στο τεύχος 80 (1997) του «Πόρφυρα».

Ήταν ομιλητής στο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τον Σπύρο Πλασκοβίτη με γενικό τίτλο: «Πεζή μπαλάντα για τον πεζογράφο του ήθους» (16 και 17 Νοεμβρίου 2007), με θέμα: «Ο “πολιτικός” Πλασκοβίτης».

Ήταν στο προεδρείο της εναρκτήριας συνεδρίας (ολομέλεια) του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (2014) της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Μερικά από τα άλλα βιβλία του:

«Όταν τα έβλεπα απ’ έξω (άρθρα από τα χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) (Καστανιώτης 1997).

«Η περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, 4 Τόμοι (1844-2009)».
«Η Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών (1824-2009)».
«Από τον ανήλικο Όθωνα στην Καγκελάριο Μέρκελ 180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα».

«Η Ευρώπη και η Ελλάδα, από την κρίση στην Ελπίδα», Εκδόσεις Πατάκη.