Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, 75% των γυναικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα αύξησης στις τρίχες του προσώπου τους καθώς μεγαλώνουν, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Οι τρίχες στο πιγούνι, που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, είναι συνήθως σημάδι χαμηλών οιστρογόνων. Αλλά οι δερματολόγοι εκτιμούν ότι η γενετική παίζει επίσης ρόλο – επομένως αν η μητέρα σας έχει τρίχες στο πιγούνι, κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε και εσείς.

Επομένως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές τρίχες στο πηγούνι; Εάν έχετε μόνο μία ή δύο, οι ειδικοί συμβουλεύουν το τσιμπιδάκι φρυδιών, αντί κάποια μηχανής ή κεριού, καθώς αυτό θα προκαλέσει τα λιγότερα προβλήματα στο δέρμα σας.

Συνιστούν, ωστόσο, να πλένετε πάντα το πρόσωπό σας με ζεστό νερό πριν, γιατί αυτό μαλακώνει τους θύλακες των τριχών και αποτρέπει το τράβηγμα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο σημαδιού ή μόλυνσης, πλύντε το τσιμπιδάκι με σαπούνι και νερό και αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος μετά από κάθε χρήση.

Για τις μακριές γκρίζες τρίχες ισχύει το εξής: εάν αφαιρέσετε μία με το τσιμπιδάκι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγουν δύο στη θέση τους –όπως νομίζουν πολλοί-, αλλά μπορεί να καταστρέψει μόνιμα τον θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «φαλακρά» σημεία. Η επιλογή είναι δική σας.

Οι τρίχες της μύτες φιλτράρουν τα μικρόβια που εισπνέουμε κάθε μέρα. Εκτός του να σας προκαλέσουν δάκρυα από τον πόνο, το να τραβάτε τις τρίχες της μύτης με το τσιμπιδάκι μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να μπουν στο «επικίνδυνο τρίγωνο» -την περιοχή μεταξύ του στόματος και της μύτης μας που διασχίζει τη ροή του αίματος που κατευθύνεται στον εγκέφαλο. Εάν τα βακτήρια μπουν εκεί, μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες, όπως η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα –επομένως μπορείτε να τις τριμάρετε αν θέλετε, αλλά μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκι.

Για τις τρίχες σε ελιές, αντιθέτως με αυτό που πίστευαν οι νοικοκυρές στο παρελθόν, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αν τις βγάλετε με το τσιμπιδάκι, τότε η ελιά μπορεί να γίνει καρκινογόνα. Μπορεί, ωστόσο, η ελιά να μολυνθεί και να προκαλέσει φλεγμονή και αιμορραγία.

Τέλος, οι ειδικοί προειδοποιούν ενάντια στη χρήση του τσιμπιδιού των φρυδιών στις μασχάλες.