Ο  Νίκος Παργινός για την παρουσία του βιβλίου ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ:

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Ιονίου Βουλής παρουσιάστηκε και επίσημα στο αναγνωστικό κοινό της Κέρκυρας το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου, το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Κερκυραίου συγγραφέα,Νίκου Παργινού,ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων, Σωτήρης Μικάλεφ, ο ιστορικός και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων, κ. Δημήτρης Μεταλληνός, η ιστορικός τέχνης & επιμελήτρια εκθέσεων κ. Μαρία Μελέτη καθώς και η συγγραφέας και μεταφράστρια κ. AleksandraVukovic.

 

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κέρκυρας κ. Σπύρος Μάστορας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης, καθώς και ο πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συλλόγου Ελληνο – Σερβικής Φιλίας κ. ZelikoPopovits. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός κ. Ναταλία Καποδίστρια, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος, Νίκος Άνθης. Τον συγγραφέα τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων, κ. Γιάννης Κούρκουλος, ο πρώην Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος κ.α.

 

Οι ομιλητές μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το νέο δημιούργημα του Νίκου Παργινού που επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο και να μας θυμίσει μια σημαντική ιστορική περίοδο πάνω στην οποία δομήθηκε αυτή η ιδιαίτερη σχέση της Κέρκυρας με τον Σερβικό λαό, ενώ παράλληλα κατέδειξαν πως το βιβλίο εμπεριέχει εντός του πέρα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, έντονα ηθογραφικά στοιχεία από την κοινωνική ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης που αξίζει να σημειωθούν και να αναδειχθούν στο αναγνωστικό κοινό.

 

Ο συγγραφέας, Νίκος Παργινός, δήλωσε συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου και στην ομιλία του στάθηκε στο σπουδαίο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ιστορία και η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, ειδικά στις μέρες μας, όπου η σκιά του πολέμου και το πέρασμα της πανδημίας καταδεικνύουν πόσο σημαντικά είναι τα διδάγματα από το παρελθόν.

«Η Κέρκυρα του 1916 δεν είναι μια Κέρκυρα που δικαιούμαστε να ξεχάσουμε. Όσο μακρινή κι αν φαντάζει στις μέρες μας, η συγκυρία των καιρών τη φέρνει απελπιστικά κοντά μας. Η Κέρκυρα του ανθρωπισμού, του αλτρουϊσμού, της αλληλεγγύης, ο φιλόξενος εκείνος τόπος που στέγασε τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων,που έγινε ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για ένα ολόκληρος έθνος, δεν πρέπει να ξεχαστεί, ούτε να τη θυμόμαστε από υποχρέωση, από ανάγκη, τυπικά και από συνήθεια», τόνισε ο συγγραφέας και συνέχισε: «Χρέος μας να αναδείξουμε τις προσωπικότητες εκείνες της Κέρκυρας που μέσα στη σκιά του πολέμου και των επιδημιών αποτέλεσαν φωτεινά παραδείγματα και μπορούν να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά μας».

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ θα συνεχίσει το ταξίδι του στο αναγνωστικό κοινό της χώρας. Επόμενος σταθμός θα είναι η Περίθειατου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, μια εκδήλωση που θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί και επίσημα στην Αθήνα.