Η κίνηση Κέρκυρα 180˚ πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Απριλίου συνάντηση κατά την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο συνδιαμόρφωσης των προγραμματικών θέσεων και αποτύπωσης των προβλημάτων αλλά και δυνατοτήτων του Δήμου με μεγάλη συμμετοχή από πολίτες.

Κατά τη διαδικασία διαβούλευσης καταγράφηκε, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μεθοδολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μεγάλος αριθμός ζητημάτων και αποτυπώθηκε το μεγάλο εύρος αυτών στους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της κίνησης Κέρκυρα 180˚.

Η ομάδα εκπροσωπούμενη από τους Χρύσα Χαλικιοπούλου, Γιώργo Λούμπο, Κάρολο Ρούση, Μαρία Δρυ, Nαντίνα Ασωνίτου και Γιάννη Δεληγιάννη, ανακοίνωσε ότι στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει τις προγραμματικές θέσεις της. Η διαδικασία της διαβούλευσης παραμείνει ανοιχτή σε προτάσεις από κάθε πολίτη στο mail επικοινωνίας της kerkyra180@gmail.com

Ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας της Χρύσας Χαλικιοπούλου.

Θα θέλαμε να αρκεί η συμμετοχή μας στα κοινά ως πολίτες και να μην υπάρχει ανάγκη για μια κίνηση όπως η Κέρκυρα 180˚. Θα θέλαμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σε καθημερινή βάση ατομικά και να συνεχίζουμε τις ζωές μας απολαμβάνοντας τον τόπο που έχουμε την τύχη να ζούμε και να αποκαλούμε σπίτι μας.

Πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία που σήμερα, μετά από πολλούς αιώνες, μπορούμε ξανά να εφαρμόσουμε με την υποστήριξη της τεχνολογίας, κάτι που θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε σήμερα μαζί σε αυτή τη συνάντηση. Θα θέλαμε να φέρουμε στην Κέρκυρα λύσεις που υπάρχουν και έχουν εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία σε άλλες πόλεις, προκειμένου οι αλλαγές που προτείνουμε να υλοποιηθούν άμεσα και με διαφάνεια.

Σκοπός της συνάντησης μας είναι η αποτύπωση των προβλημάτων του νησιού στο σύνολο τους ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένες και αποδοτικές λύσεις.

Μας έχουν ρωτήσει πολλές φορές για τις θέσεις μας και το άτομο που θα τεθεί ως επικεφαλής της κίνησης Κέρκυρα 180˚ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η απάντηση μας στα παραπάνω ερωτήματα σχετίζεται ακριβώς με την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Σκοπός μας είναι τα παραπάνω να προκύψουν σαν αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας και όχι να προτείνουμε έτοιμες λύσεις βασισμένες αποκλειστικά στις δική μας αντίληψη. Πιστεύουμε ότι οι λύσεις βρίσκονται χρησιμοποιώντας την εμπειρία των πολλών και όχι την σιγουριά των λίγων.

Εμείς, οι πολίτες, είμαστε ταυτόχρονα μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης – θέλουμε ένα Δήμο που να μας ωθεί και να μας εμπνέει τόσο να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αλλά και να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας απελευθερωμένοι από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να σχεδιάζει τις δράσεις και οι πολίτες να τις υποστηρίζουν αλλά και αντίστροφα, οι πολίτες να έχουν χώρο να προτείνουν δράσεις και ο Δήμος να τις αγκαλιάζει και να τις υποστηρίζει.

Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό Δήμο που να είναι πηγή έμπνευσης τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες και παράδειγμα προς μίμηση.

Η Κέρκυρα 180˚ δεν είναι αμιγώς εκλογική αλλά πολιτική και κοινωνική, γεννημένη όχι από πολιτική φιλοδοξία αλλά από την ανάγκη για μια Κέρκυρα που θα μας κάνει περήφανους.

Υπάρχουν συνθήκες, όπως η δύναμη της βαρύτητας, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Η ποιότητα ζωής μας δεν είναι μια από αυτές. Ας τη βελτιώσουμε.

Χρύσα Χαλικιοπούλου