Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

19 Απριλίου 2024
11.9 C
Corfu

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την απάντηση της Δημοτικής Αρχής για το San Giacomo

Διαβάστε ακόμα

Στην ερώτηση που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «Έκθεση Επικινδύνου» του ιστορικού κτηρίου του San Giacomo, η Δημοτική Αρχή μέσω του αντιδημάρχου κ. Καλόγερου δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Επέλεξε να απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι δεν είναι πολιτικό θέμα και ότι «το ζήτημα θα εξεταστεί εσωτερικά στις υπηρεσίες και θα γίνουν τα επόμενα βήματα» αλλά και ότι σχεδιάζεται μακροπρόθεσμη λύση με τεχνικό δελτίο που έχει κατατεθεί.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Άραγε, η ασφάλεια των εργαζομένων και όσων εξυπηρετούνται στις υπηρεσίες είναι ένα απλό τεχνικό θέμα; Αν ναι γιατί δεν έχει λυθεί τόσα χρόνια;

Ταυτόχρονα, επέλεξε να υποβαθμίσει τους κινδύνους αλλά και να ρίξει μέρος της ευθύνης στους εργαζομένους που «δεν ειδοποιούσαν εγκαίρως τις Υπηρεσίες» και λόγω αυτού το κτήριο έφτασε σε αυτή την άσχημη κατάσταση!! Βέβαια η έκθεση του τεχνικού ασφαλείας από το 2017 ανέφερε όλα τα προβλήματα αναλυτικά… Οπότε γνώριζαν και μάλιστα με λεπτομέρειες.

Άρα η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για άγνοια των προβλημάτων. Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε με επίκληση ελλιπούς πληροφόρησης ούτε με πιέσεις καθώς η Δημοτική Αρχή στήριξε και την απαράδεκτη στάση του Αντιδημάρχου Υγείας απέναντι στην μηχανικό του Δήμου που συνέταξε τη «Έκθεση Επικινδύνου».

Τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Καλούμε τους ίδιους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ώστε να μπορούν να δουλεύουν σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον.

 

Στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου του San Giacomο εργάζονται 25-30 εργαζόμενοι. Οι δε επισκέπτες καθημερινά είναι πολλαπλάσιοι. Οι εργαζόμενοι χρόνια επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούνται λόγω των πεπαλαιωμένων δομικών στοιχείων και των εκτεταμένων  φθορών του κτιρίου. Οι ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υδραυλικά κλπ.  παρωχημένες  πια τεχνικά, έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Ακόμη κι ο πιο αδαής με μια ματιά μπορεί να διαπιστώσει ότι απουσιάζει σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας.

Από τη μια η διαχρονική έλλειψη βούλησης των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Από την άλλη το «μπαλάκι» της ευθύνης που το μόνο που γίνεται είναι απλώς να μετακυλίεται στους επόμενους. Αυτή η εγκατάλειψη συνεχίζεται με την ευθύνη κράτους και τοπικών αρχών και έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ως γνωστόν λίγο πολύ συμβαίνει με όλα τα ιστορικά κτίρια της Κέρκυρας, τα οποία  αντί να είναι τα στολίδια που αναδεικνύουν την ιστορία της και τον πολιτισμό της… να καταρρέουν χρόνο με το χρόνο.

Η πρόσφατη αυτοψία της πολεοδομίας και η «έκθεση επικινδύνου» δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Η έκδηλη ανησυχία των εργαζομένων για την κατάσταση του Δημαρχείου και τους κινδύνους που είναι πλέον ορατοί (π.χ. πτώση σοβάδων, σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα κλπ.) είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού οι ίδιοι τη ζουν καθημερινά.

Αν πάρουμε ακόμη υπόψη τα προηγούμενα υπομνήματα των εργαζομένων (2015 και 2017), καθώς και την έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας (2017), επιβεβαιώνονται περίτρανα οι πολιτικές ευθύνες και αυτής της δημοτικής αρχής η οποία είχε το χρόνο να δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις. Αντί γι’ αυτό, η δημοτική αρχή  αδράνησε τρια χρόνια.

Τώρα που η πολεοδομία με την «έκθεση επικινδύνου» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά, η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει επίσημα θέση.

Αντί αυτού, είδαμε τη δημοτική αρχή να προβαίνει σε πιέσεις που έφτασαν ακόμη και σε απειλές σε μηχανικούς που πραγματοποίησαν τον νόμιμο προβλεπόμενο έλεγχο, προσπαθώντας να κρύψει το πρόβλημα που υπάρχει ή να το υποβαθμίσει παραπέμποντας τις όποιες λύσεις στο άγνωστο μέλλον μέσω ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Mετά την έκδοση της  «Έκθεσης επικινδύνου» της Πολεοδομίας για το Δημαρχείο του San Giacomο. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Δημοτική Αρχή:

1)  Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει ώστε να δρομολογηθεί ολοκληρωμένη αποκατάσταση όλων των υποδομών του κτιρίου σύμφωνα με τα προτεινόμενα της έκθεσης της πολεοδομίας ?

2)  Αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή την ευθύνη ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπάλληλοι στο κτίριο αυτό, δεδομένων των κινδύνων ?

3)  Υπάρχει κάποιο άμεσο σχέδιο μερικής ή ολικής μετεγκατάστασης των υπηρεσιών για αποφυγή κινδύνων από ενδεχόμενο ατύχημα σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ?

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ύμνοι από τους Times Λονδίνου για την ελληνική οικονομία: Στάθηκε ξανά στα πόδια της, ευοίωνες οι προοπτικές

Στο εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την κρίση χρέους και τα προγράμματα διάσωσης από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img