Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία 2023 της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2023, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Franz Welser-Möst, στη Χρυσή Αίθουσα του Musikverein στη Βιέννη.

Ο Franz Welser-Möst απολαμβάνει μια ιδιαίτερα στενή και παραγωγική καλλιτεχνική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Μετά το 2011 και το 2013, η συναυλία της 1ης Ιανουαρίου σηματοδοτεί την 3η φορά που ο Franz Welser-Möst διευθύνει αυτό το σημαντικό συναυλιακό γεγονός, παίρνοντας την σκυτάλη από τον θρυλικό Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ .

Από καιρό αποτελεί παράδοση της Φιλαρμονικής να παρουσιάζει την Πρωτοχρονιά ένα πρόγραμμα που αποτελείται από τη ζωντανή και ταυτόχρονα νοσταλγική μουσική, από το τεράστιο ρεπερτόριο της οικογένειας του Γιόχαν Στράους και των συγχρόνων του.

Οι Πρωτοχρονιάτικες αυτές συναυλίες αυτές δεν ενθουσιάζουν μόνο το κοινό στο Musikverein της Βιέννης, αλλά απολαμβάνουν μεγάλη διεθνή δημοτικότητα μέσω της παγκόσμιας τηλεοπτικής μετάδοσης.

Μόνο για λίγους και τυχερούς τα «μαγικά» χαρτάκια εισόδου, φωτογραφία apimages
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2023 θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 90 χώρες και θα την παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα συντονιζόμαστε στις 12:00 το μεσημέρι από την ΕΡΤ.

Λουλούδια από τα πάρκα και τους κήπους της Βιέννης

Όταν ο Franz Welser-Möst σηκώσει τη μπαγκέτα του για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία την 1η Ιανουαρίου 2023, θα είναι η τρίτη φορά που θα διευθύνει αυτή τη συναυλία υψηλού κύρους.

Γύρω του, μυρωδάτα άνθη θα στολίζουν την σκηνή και τα θεωρεία. Ποιος όμως βρίσκεται πίσω από τον στολισμό της αίθουσας; Η συνεργασία μεταξύ της Φιλαρμονικής της Βιέννης και των Κήπων της πόλης της Βιέννης για τον ανθοστολισμό σε όλη τη Χρυσή Αίθουσα του Musikverein της Βιέννης άρχισε το 2015.

 

Για άλλη μια φορά φέτος, προς τέρψη των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο αλλά και των τυχερών που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, οι Κήποι της πόλης της Βιέννης, μαζί με τους Αυστριακούς κηπουρούς και ανθοπώλες, θα δημιουργήσουν τις συνθέσεις που θα φωτίσουν τη Χρυσή Αίθουσα με μια «θάλασσα» ανθισμένων λουλουδιών.

 

Η Φιλαρμονική της Βιέννης και η μουσικές των Στράους

Η ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης ξεκινάει από το 1842, όταν ο Otto Nicolai διεύθυνε ένα «μεγάλο κονσέρτο» με «όλα τα μέλη της ορχήστρας του Imperial και Royal Court Opera Theatre».

Ο πρώτος μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss. Ο Willi Boskovsky ανέλαβε το 1955 και διεύθυνε περισσότερες από 25 πρωτοχρονιάτικες συναυλίες μέχρι το 1979. Η λίστα με τους μαέστρους που έχουν πάρει μέρος αποτελείται από την αφρόκρεμα των μαέστρων. Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία προβλήθηκε για 1η φορά στη τηλεόραση το 1959.

Η διεθνής δημοτικότητα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας και η σύνδεσή της με τα βαλς του Στράους, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η εκτέλεση της μουσικής της δυναστείας Στράους από την ορχήστρα εκτείνεται μέχρι τον Γιόχαν Στράους, τον πρεσβύτερο, και επομένως μέχρι την αρχή της ιστορίας της ορχήστρας. Η αλήθεια είναι πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Φιλαρμονική αγνοούσε γενικά την πιο “βιεννέζικη” μουσική που γράφτηκε ποτέ. Πιθανώς οι μουσικοί δεν επιθυμούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική ανέλιξη που είχαν βιώσει με την εισαγωγή των συναυλιών της Φιλαρμονικής, συνδέοντας τους εαυτούς τους με τη “λαϊκή μουσική”.

Αυτή η στάση απέναντι στη δυναστεία Στράους άλλαξε σταδιακά. Ένας καθοριστικός παράγοντας για την επανεκτίμηση ήταν ότι τα μέλη αυτής της μοναδικής οικογένειας συνθετών απολάμβαναν τον ύψιστο σεβασμό μεταξύ μεγάλων συνθετών όπως ο Franz Liszt, ο Richard Wagner και ο Johannes Brahms. Επιπλέον, οι ίδιοι οι μουσικοί της Φιλαρμονικής είχαν αρκετές άμεσες συναντήσεις με τον Γιόχαν Στράους τζούνιορ, γεγονός που τους έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη σημασία αυτής της μουσικής και να βιώσουν από πρώτο χέρι τη χαρισματική προσωπικότητα του δημιουργού της, η οποία είχε συνεπάρει όλη την Ευρώπη.

Χρυσά, λουλούδια, γύψινα διακοσμητικά, τοιχογραφίες, apimages

Το πρόγραμμα της φετινής συναυλίας, τι θα ακούσουμε

Eduard Strauß
Wer tanzt mit? Polka schnell, op. 251

Josef Strauß
Heldengedichte. Walzer, op. 87

Johann Strauß II.
Zigeunerbaron-Quadrille, op. 422

Carl Michael Ziehrer
In lauschiger Nacht. Walzer, op. 488

Johann Strauß II.
Frisch heran! Polka schnell, op. 386

Franz von Suppè
Ouvertüre zur Operette „Isabella“

Josef Strauß
Perlen der Liebe. Walzer, op. 39

Josef Strauß
Angelica-Polka. Polka française, op. 123

Eduard Strauß
Auf und davon. Polka schnell, op. 73

Josef Strauß
Heiterer Muth. Polka française, op. 281

Josef Strauß
For ever. Polka schnell, op. 193

Josef Strauß
Zeisserln. Walzer, op. 114

Josef Hellmesberger (Sohn)
Glocken-Polka mit Galopp aus dem Ballett Excelsior

Josef Strauß
Allegro fantastique. Orchesterfantasie, Anh. 26b

Josef Strauß
Aquarellen. Walzer, op. 258

Πηγή: iefimerida.gr