Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν κοστολογηθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια και αναμένεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το 2018, ενώ το δικό τους μερίδιο αναμένεται να πάρουν οι μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες που προέρχονται από τη διεθνή αρένα.

Εκτός του Airbnb και του Spotify που αναμένεται να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και να μπουν στη Wall Street, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του 2018 θα είναι και η υπηρεσία διαμοίρασης και φιλοξενίας αρχείων, Dropbox, καθώς και η εταιρεία μεταφοράς επιβατών και βασικός ανταγωνιστής της Uber, Lyft.

Η πιθανότητα εισόδου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την Uber παραμένει μικρή, καθώς αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Η αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στη Wall Street υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια και αναμένεται από τους επενδυτές εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Jackie Kelley, επικεφαλής του τμήματος Americas IPO Markets της Ernst & Young, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία σταθερή αύξηση στην είσοδο των «μονόκερων» στη χρηματιστηριακή αγορά το 2018, όχι όμως και μία έκρηξη».

Το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί με την είσοδο 159 εταιρειών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, οι οποίες συγκέντρωσαν 38 δισ. δολάρια, με αμέσως προηγούμενη καλύτερη χρονιά το 2014, με 277 εταιρείες και 93 δισ. δολάρια.

Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και τα ζητήματα πλαισίου λειτουργίας που αντιμετωπίζει, η Airbnb έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες του 2018.

Δημιουργήθηκε το 2018 από τους Brian Chesky, Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk και αποτελεί μία πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ενοικιαστές με ανθρώπους που προσφέρουν προς ενοικίαση δωμάτια και σπίτια.

Πετυχαίνοντας πραγματική μεταβολή της υπάρχουσας βιομηχανίας, το Airbnb διαθέτει 3.000.000 καταχωρήσεις παγκοσμίως, σε 65.000 πόλεις σε 191 χώρες, με φιλοξενούμενους περισσότερους από 150.000.000 ανθρώπους.

Από την πλευρά της η Lyft θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της προσελκύοντας κεφάλαια, μετά και την επένδυση 1 δισ. σε αυτήν από την Alphabet, μητρική της Google. Πλέον, η εταιρεία αξιολογείται στα 10 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η Spotify που παρέχει μουσικές υπηρεσίες streaming, στοχεύει σε μία κεφαλαιοποίηση 11-13 δισ. δολαρίων. Εντούτοις, τα «παθήματα» της ανταγωνίστριας Pandora, με τη μετοχή της να πέφτει από τα 16 δολ. (2011) στα 13 (2017) κάνει τη Spotify προσεκτική στον σχεδιασμό των κινήσεών της.

Το Dropbox, παρά την αέναη πρόθεσή του για να εισαχθεί στην Wall Street, φαίνεται ότι θα το κάνει το 2018. Για να το πετύχει χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Goldman Sachs Group Inc και οι προβλέψεις την τοποθετούν πάνω από το ένα δισ.

Ακόμη, τον ίδιο δρόμο φιλοδοξεί να ακολουθήσει και το κοινωνικό δίκτυο Pinterest, έχοντας ως όπλο τους 200.000.000 ενεργούς χρήστες του.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φιλοδοξίες εισόδου στη Wall έχει το Netflix της Κίνας, η εταιρεία iQiyi, η οποία ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό, Baidu. Αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να «σηκώσει» ακόμη και 8 δισ. δολάρια.

πηγή: insider.gr