Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

28 Μαρτίου 2024
19.9 C
Corfu

Ηλεκτρονικό «δόκανο» στις luxury villas που νοικιάζονται σε πλούσιους

Διαβάστε ακόμα

Μετά το «μπλόκο» στις μαζικές ενοικιάσεις τύπου Airbnb, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει να στήσει…ηλεκτρονικό δόκανο και στις πολυτελείς βίλες που ενοικιάζουν πλούσιοι απ’ όλο τον κόσμο για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Ο λόγος είναι προφανής: αφού έβαλε μια τάξη στον «μαζικό τουρισμό», η ΑΑΔΕ απλώνει τα δίχτυα της και στις διακοπές των πλουσίων, που κινούνται όμως με ιδιαίτερους τρόπους και συχνά διαφεύγουν τους ελέγχους.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Για παράδειγμα, στις συνηθισμένες πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών, όπου κάνουν αναζητήσεις εκατομμύρια καταναλωτές καθημερινά, δύσκολα θα βρει κανείς αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με πισίνες ή πάνω από 10 κρεβατοκάμαρες και μπάνια, που θα πρέπει να πληρώσει 10.000 ευρώ ή και πάνω από 20.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση, για να απολαύσει ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα ή και υπηρεσίες διαμονής 5 αστέρων, συνδυάζοντας όλα αυτά με το προνόμιο της ιδιωτικότητας μιας περίκλειστης βίλας. Συναλλαγές όπως αυτές γίνονται από άλλα κανάλια, στα οποία κάνει πλέον την είσοδό της και η ΑΑΔΕ.

Τέλος τα «μαύρα»

Στην ουσία, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θέλει να επεκτείνει και στις βίλες υπερπολυτελείας το επιτυχημένο μοντέλο ελέγχου και συνεργασίας το οποίο έχει εφαρμόσει ήδη η χώρα μας στις «λαϊκές» πλατφόρμες διαμοιρασμού, δηλαδή σε Booking, Airbnb και Vrbo.

Μέχρι το τέλος του 2022, οι τρεις διάσημες αυτές πλατφόρμες δεν θα έχουν πλέον ακίνητα που να διατίθενται προς ενοικίαση στην Ελλάδα χωρίς τον ειδικό αριθμό (ΑΜΑ). Πριν από δυο-τρία χρόνια ίσως λίγοι θα πίστευαν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα επιτύγχαναν συμφωνίες, απειλώντας πως θα ρίξουν «μαύρο» στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται. Σήμερα, όμως, στις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων σχεδόν όλες οι αναρτήσεις ακινήτων από Ελλάδα φέρουν και τον ειδικό αριθμό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), μέσω του οποίου η ΑΑΔΕ ταυτοποιεί ΑΦΜ και ακίνητο. Και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες και κυρώσεις προς όσους προκύπτει ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρέωσεις τους και δεν έχουν δηλώσει σήμα λειτουργίας.

Το έργο της ταυτοποίησης ακινήτων, διαχειριστών και ιδιοκτητών είναι επίπονο διότι υπάρχουν διαφορές ή λάθη στα στοιχεία που συλλέγονται, αλλά, όπως λέει ο κ. Πιτσιλής «αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε όλους όσοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν» και θα κληθούν (μέσω email κ.λπ.) να δώσουν «εντός 30 ημερών» τις εξηγήσεις τους. Αλλιώς θα τους επιβληθούν πρόστιμα και πράξεις καταλογισμού φόρου για εισοδήματα που δεν δήλωσαν, απευθείας από την Εφορία.

Μπαίνουν κανόνες και στις βίλες

Η ΑΑΔΕ θέλει όμως να βρεθεί στην πρωτοπορία και για άλλου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις οποίες προσφέρουν στους πιο εύπορους νέες εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικιάσεων.

Οπως λέει ο κ. Πιτσιλής, «στρέφουμε το ενδιαφέρον και σε άλλες πλατφόρμες, με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα ή μεγάλα οικήματα κ.λπ.». Πλατφόρμες όπως η Icon Private Collection, η Edge Retreats κ.ά. προσφέρουν εκπληκτική εμπειρία διαμονής στα διασημότερα VIP θέρετρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων όμως περίοπτη θέση κατέχει και η Ελλάδα.

Το κόστος ενοικίασης τέτοιων υπερπολυτελών ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ και τα 10.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Και όχι σπάνια, συνδυάζεται με παροχή προσωπικού (όπως σεφ κ.λπ.) σαν κανονικό πεντάστερο ξενοδοχείο. Για παράδειγμα, μετά από σχετική αναζήτηση, μπορεί κάποιος να βρει προς ενοικίαση στην Ελλάδα:

■ Στην Κέρκυρα βίλα 1.000 τ.μ., σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, με 6 καταπληκτικές κρεβατοκάμαρες, θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα, προσωπικό υποδοχής, 2 τεράστιες πισίνες, τζακούζι, προβλήτα κ.λπ., με τιμή ενοικίασης που ξεπερνά τα 140.000 ευρώ την εβδομάδα ή τα 20.000 ευρώ την ημέρα.

■ Στη Μύκονο, βίλα με τεράστια πισίνα υπερχείλισης και ανεμπόδιστη πανοραμική θέα 220° στον Ορνό και σε όλο το Αιγαίο, στα 2,5 χλμ. από την Ψαρού, με τιμή ενοικίασης 84.000 ευρώ την εβδομάδα ή 12.000 ευρώ την ημέρα.

Στους ιστοτόπους αυτούς φιγουράρουν αντίστοιχα πάνω από 600 άλλα τέτοια μοναδικά ακίνητα, με ιδιωτικά γήπεδα τένις, μίνι γκολφ, αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών, γυμναστήρια, σάουνα, ελικοδρόμια ή μαρίνες κ.λπ., ικανά να φιλοξενήσουν υπό πλήρη ιδιωτικότητα κροίσους απ’ όλο τον κόσμο. Χωρίς όμως συχνά αυτή η φιλοξενία να έχει δηλωθεί ως επιχειρηματική δραστηριότητα και να φορολογείται όπως θα έπρεπε στη χώρα μας.

Από τη στιγμή που και οι περιπτώσεις αυτές μπαίνουν πλέον στο ραντάρ της Εφορίας, στο β’ εξάμηνο αναμένεται να ξεκινήσει συζητήσεις η ΑΑΔΕ και να αναζητήσει «συνδέσμους» και τεχνικές, όπως ήδη έπραξε στις πιο απλές περιπτώσεις βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων.

 

ΠΗΓΗ: newmoney

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ομιλία Αλ.Αυλωνίτη στη Βουλή για πρόταση δυσπιστίας

«Κατονομάστε τα συμφέροντα, που λέτε ότι κρύβονται πίσω από όλους εμάς που υπογράψαμε πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν λέτε τα...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img