Σε μια σειρά από κινητοποιήσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και των σωματείων αλλά και συνδικαλιστικών φορέων σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, προχωρά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Ζακύνθου. Όπως υποστηρίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές, αιτία αποτελεί η διαμορφούμενη κατάσταση υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Μάλιστα θα ακολουθήσει ενημέρωση με αφισοκόλληση, με πανό, με συνέντευξη Τύπου και επίσκεψη συνδικαλιστών από την Αθήνα, αλλά και κεντρική εκδήλωση κινητοποίηση στην πόλη της Ζακύνθου.
“Προτάσεις για τα παραπάνω έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει και έχουμε εισπράξει δικαιολογίες μνημονιακού χαρακτήρα. Ζητάμε άμεση γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου, με προκήρυξη ικανού αριθμού θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού, και παραϊατρικού προσωπικού, με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους τους προερχόμενους εκτός Ζακύνθου, προκειμένου να έρθουν και να παραμείνουν στο νησί μας, που παραμένει σε παραμεθόριο ζώνη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις τόσο στο ιατρικό όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό, σαν αποτέλεσμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων (παιδιάτρων, χειρουργού, καρδιολόγων, δερματολόγου), αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος, για τις λίγες μόνιμες ή επικουρικές θέσεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. με συνέπεια την αποψίλωση του νοσοκομείου, από προσωπικό και υπηρεσίες και προσθέτουν πως “τα τελευταία χρόνια, έχουν στην κυριολεξία εξαφανιστεί οι ειδικευόμενοι ιατροί από το νοσοκομείο μας, φαινόμενο που εντάσσεται στην γενικότερη μετανάστευση των νέων ιατρών μας (κατά χιλιάδες) στο εξωτερικό”.
Κάνουν ειδική αναφορά και στο δρομολογούμενο, -όπως αναφέρουν- κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής, σαν αποτέλεσμα τεσσάρων συνεχομένων παραιτήσεων ιατρών της κλινικής, με τελευταία αυτή του Διευθυντή. Επίσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που παραμένει από την σύστασή της (18 χρόνια) με μόνο δύο Νεφρολόγους, παρόλο “που λειτουργώντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, διπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό των αιμοκαθαρούμενων, σε διπλές βάρδιες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται τέτοια υποστήριξη. Ο επόμενος ασθενής ίσως αναγκαστεί να νοσηλευτεί σε άλλη Μ.Τ.Ν”.
Αναφορά γίνεται και στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου που εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος και από τα επίπεδα του παλιού νοσοκομείου, και “δεν επαρκεί πια ακόμα και για πετρέλαιο, οξυγόνο και αντιδραστήρια. Ήδη δρομολογήθηκαν μετακινήσεις κονδυλίων από το επικουρικό προσωπικό, σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και όχι μόνο. Το αναισθησιολογικό τμήμα παραμένει υποστελεχωμένο, με τις εφημερίες των ιατρών να μη καλύπτουν όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ η Διοικητική υπηρεσία υπολειτουργεί, διαθέτοντας το μισό μόνο προσωπικό, από όσο θα χρειαζόταν. Η νοσηλευτική υπηρεσία λειτουργεί με το 38% του προβλεπόμενου , με κλινικές ή τμήματα να λειτουργούν στη βάρδια με έναν μόνο νοσηλευτή – μαία, η τα Σαββατοκύριακα, με νοσηλευτή όχι εντός του Νοσοκομείου αλλά σε ετοιμότητα”.
Για όλα αυτά και με κυρίαρχο πρόβλημα της δρομολογούμενης αναστολής της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις και δηλώνουν “κλείνουμε τονίζοντας ξανά, το σημαντικό έργο που προσέφερε η παιδιατρική κλινική στη Ζάκυνθο τα τελευταία 18 χρόνια, νοσηλεύοντας χιλιάδες παιδιά και την πολύ μεγάλη απώλεια για το νησί μας (κατοίκους και τουρίστες) που θα σημάνει το κλείσιμο της κλινικής, που αν τελικά όπως διαφαίνεται, συμβεί, θα είναι πραγματικά σχεδόν αδύνατον να ανοίξει ξανά, μιας και θα απαιτεί πιθανότατα, την ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων από δύο ή τρεις ιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης, όπως είχε συμβεί το έτος 2000 με την έναρξη λειτουργίας της”.

Πηγή:imerazante.gr