ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – Η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε σεισμική διέγερση! –“Αδήριτη ανάγκη η λήψη των μέτρων πρόληψης και προστασίας των πολιτών”

Ο Εγκέλαδος δεν μας ξεχνά τα τελευταία 24ωρα που έχει κάνει την εμφάνιση του με μεγαλύτερη συχνότητα και με πιο αισθητές δονήσεις, οι οποίες ξαναθύμισαν στους κατοίκους τις ημέρες του περασμένου Οκτώβρη και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι σεισμοί είναι αναπόφευκτα μέρος της ζωής μας.

Η τελευταία πιο έντονη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4.1R και σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι της Πέμπτης με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 27χλμ δυτικά της Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 20 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου με εστιακό βάθος 10 χλμ.

papaiwannoy-seismologos-1024x683
Ο Σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε για ακόμη μια φορά με τον Χρήστο Παπαϊωάννου, Δρ. Σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών ΙΤΣΑΚ, που επανέλαβε πως η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση και παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το φαινόμενο, δεν υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν ανησυχία.

Επανέφερε στην μνήμη μας τα μεγάλα σεισμικά φαινόμενα του 2006 αλλά και του 1997 και επανέλαβε πως παρά την ένταση των φαινομένων αυτών οι ζημιές ήταν ελάχιστο. Αυτό που για ακόμη μια φορά επανέλαβε είναι η αδήριτη ανάγκη για την λήψη των βασικών μέτρων πρόληψης και προστασίας από τους πολίτες.

«Ξαναλέω πως ένας σεισμός της τάξης των 6,8 Ρίχτερ που είχαμε τον περασμένο Οκτώβρη δημιουργεί μια διέγερση σε μια ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή της Ζακύνθου όμως αλλά και τα Ιόνια Νησιά έχουν μια μόνιμη διέγερση και έντονη σεισμικότητα. Οφείλουμε να πούμε τα πράγματα όπως είναι: Ο μεγάλος σεισμός διεγείρει μια ολόκληρη περιοχή και αυτό δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο ρήγμα που τον προκάλεσε αλλά και γειτονικά. Οι πρόσφατοι σεισμοί είναι στον κόλπο του Λαγανά , κοντά στην Πόλη και γίνονται αισθητοί. Η απάντηση στο αν προμηνύεται κάτι είναι πως η επιστήμη δεν μπορεί ούτε να αποκλείσει αλλά ούτε και να προβλέψει έναν νέο σεισμό. Εργαζόμαστε με στατιστικά και αυτό που βλέπουμε είναι πως αυτό που γίνεται τώρα είναι φυσιολογικό. Οι ανησυχίες για προβλέψεις και για σήματα, είναι για να αναστατώνουν τον κόσμο. Τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν!» σημείωσε, θυμίζοντας πως κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την ανησυχία που είχαν προκαλέσει πριν από κάποιους μήνες.

«Η χώρα μας έχει παρελθόν στους σεισμούς και αυτό που θα ξαναπώ είναι πως δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Τα τελευταία χρόνια στα Ιόνια είχαμε μεγάλους σεισμούς και πέρα από αστοχίες σε σπίτια και κτήρια, δεν κατάρρευσαν σπίτια και δεν είχαμε επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.

Οι μηχανικοί και οι κάτοικοι ξέρουν αλλά χρειάζεται προσοχή με διαφημιστικά, κάδρα, πρόχειρες κατασκευές κτλ ειδικά σε μια τουριστική περιοχή που αν κάποιος τουρίστας τραυματιστεί το πρόβλημα θα πάρει διαστάσεις.!»

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ermisnews