Σε ασκήσεις προστασίας και ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία του νησιού αφιερώθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα επιστροφής των μαθητών στα θρανία δέκα ημέρες μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Από νωρίς το πρωί δάσκαλοι και καθηγητές έκανα ασκήσεις όχι μόνο επι χάρτου, αφού οι μαθητές κλήθηκαν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα εξαιτίας των μετασεισμών να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα προηγουμένως είχαν διδαχθεί. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων κάθε σχολείου, θα ενημερώνονται και οι γονείς για τον σχεδιασμό προστασίας και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.
Επίσης, η Ένωση Γονέων ζητά από τον Δήμο Ζακύνθου να επιληφθεί και να τακτοποιηθούν όλες οι κτιριακές εκκρεμότητες που υπάρχουν στα σχολεία πριν τον πρόσφατο σεισμό. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται κάτι τέτοιο αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχε τεθεί κατ΄ επανάληψη η αναγκαιότητα συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων. Παράλληλα, με τους μετασεισμούς συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών και η εξέτασή τους από ειδικά κλιμάκια που βρίσκονται στο νησί.

Με αίτημα
της Ένωσης Γονέων

Το Δ. Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ζακύνθου από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών της Ζακύνθου ότι, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από την Ένωση και τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλα τα σχολεία θα ασχοληθούν με ασκήσεις προστασίας από σεισμό. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων κάθε σχολείου, θα ενημερώνονται οι γονείς για τον σχεδιασμό προστασίας και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.
Επίσης, η Ένωση απαιτεί από τον Δήμο Ζακύνθου να επιληφθεί και να τακτοποιηθούν όλες οι κτιριακές εκκρεμότητες που υπάρχουν στα σχολεία πριν τον πρόσφατο σεισμό. Η Ένωση όλο αυτό το διάστημα ασκούσε πιέσεις για την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση τους χωρίς όμως να ανταποκρίνεται κανείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, “για αυτές τις κτιριακές εκκρεμότητες, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, έχουν ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό (σε πολλά σχολεία από την προηγούμενη σχολική χρονιά) χωρίς όμως να έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον πρόσφατο σεισμό καθώς και την σεισμική ακολουθία, μπορεί κάποιες να έχουν επιδεινωθεί και να είναι ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών” επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ενωσης Δ. Γεωργάνος. Η καταγραφή και επισήμανση των κτηριακών και λειτουργικών αναγκών έγινε και φέτος με την βοήθεια των Συλλόγων και των Διευθυντών ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει αρμονικά. Τα σημαντικότερα ζητήματα που θέλουν άμεση λύση για την ασφάλεια των μαθητών και την σωστή λειτουργία των σχολείων είναι η εξασφάλιση καθαριότητας, ο έλεγχος στατικότητας, υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η μυοκτονία και η φύλαξη τους. Επιπρόσθετα, η συντήρηση των καυστήρων για σωστή λειτουργία και οικονομία. Πέραν τούτων τοποθέτηση σχολικών τροχονόμων και σηματοδότηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά αφού θα πρέπει ο δήμος να έχει ειδικό συνεργείο συντήρησης για άμεση παρέμβαση σε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε μονάδα.

blogs.sch_.gr_
φωτο: blogs.sch.gr

Τι έδειξαν οι έλεγχοι
στα σχολεία

Υπενθυμίζεται, ότι ολοκληρώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων Εκπαίδευσης, Υγείας και Δικαιοσύνης στην Ζάκυνθο από το ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε (ΚΤΥΠ).
Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκε η καταλληλότητα χρήσης όλων των κτιρίων πλην δυο στατικώς ανεξάρτητων αιθουσών σε ισάριθμα σχολεία, στις οποίες θα πρέπει να γίνουν επισκευές, χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας των σχολείων. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και το Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες
από τα ειδικά κλιμάκια

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες που διενεργούν στη Ζάκυνθο τα ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία μετέβησαν στο νησί από τις πρώτες ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Φ. Ε.Κ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, διενεργήθηκαν διακόσιες εξήντα οκτώ (268) αυτοψίες.
Οι 268 αυτοψίες κατέδειξαν: Κατάλληλα για χρήση εκατόν σαράντα τέσσερα (144) κτίρια, Προσωρινά ακατάλληλα εκατόν είκοσι τέσσερα (124) κτίρια, ενώ θα εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) για μία αποθήκη. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα εξειδικευμένα κλιμάκια Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τις επόμενες ημέρες.

tzami_seismos

Αιτήσεις για ζημιές
Όσον αφορά στη διαδικασία, οι αιτήσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων κατατίθενται στο Δήμο όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο που τους δίδεται.
Σε αυτό συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή, τον όροφο που έχει υποστεί ζημιά και αν υπάρχει επικινδυνότητα για δημόσιο χώρο προκειμένου να γίνει αυτοψία στο κτίριο. Αιτήσεις για αυτοψίες σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρωτοκολλούνται στον Δήμο Ζακύνθου (Κεντρικό Δημαρχείο και δημοτικές ενότητες). Αντιθέτως αιτήσεις για ζημιές σε επιχειρήσεις πρωτοκολλούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Για ζημιές σε οικιακές συσκευές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα Γραφεία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ζακύνθου, στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στον 1ο όροφο του Μικρού Διοικητηρίου τις εργάσιμες ημέρες, από 8:30’ πμ έως 1:30’μμ. Οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν: 1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, 2. Αντίγραφα των εντύπων Ε1 και Ε9 όπως και εκκαθαριστικό τρέχοντος έτους, 3. Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού παρόχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ κλπ), 4. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, 5. ΙΒΑΝ Τραπεζικού Λογαριασμού του ιδιοκτήτη της οικίας και αιτούντος την οικονομική βοήθεια και 6. Φωτογραφίες ή άλλο αποδεικτικό, αν υπάρχουν για τη ζημία. Κατόπιν των δηλώσεων, θα ακολουθήσει έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο, έτσι ώστε να προωθηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση οικονομικού βοηθήματος για την αποκατάσταση των ζημιών στην οικοσκευή.

Αποκατάσταση ζημιάς
στο Μουσείο Σολωμού

Παράλληλα, στη Ζάκυνθο βρίσκεται, όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείο του κ. Κοντονή, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για να προσδιορίσει τις αναγκαίες εργασίες στη στέγη του Μουσείου και την αποκατάσταση ζημιών στο καμπαναριό.
Υπενθυμίζεται πως ούτε το δημοτικό ρολόι που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Σολωμού στην ιστορική Πλατεία του Αγίου Μάρκου, δίπλα στην ομώνυμη καθολική εκκλησία δεν κατάφερε να γλιτώσει από το “χτύπημα” των ρίχτερ προκαλώντας του σημαντικές ζημιές. Αυτό έδειξε η αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, διαπιστώνοντας οριζόντια μετατόπιση της επάνω καμπάνας και κλίση της μεταλλικής κατασκευής ανάρτησής της προς το εσωτερικό του αύλειου χώρου που οδηγεί στο Μουσείο. Επίσης διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις της θέσης στήριξης της τριγωνικής μεταλλικής κατασκευής ανάρτησης της καμπάνας επί του κωδωνοστασίου. Ως εκ τούτου γνωμάτευσε την απαγόρευση της πρόσβασης κάτω από το Ρολόι επί της πλατείας Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για την κύρια είσοδο στο Μουσείο Σολωμού και η απαγόρευση διέλευσης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του. Από τις φωτογραφίες διαπιστώνει κανείς τη μετατόπιση της πάνω καμπάνας προς τα δεξιά και πως πλέον δεν έχουν πια το ίδιο κέντρο. Αν, λοιπόν, δεν επιδιορθωθεί άμεσα θα πρέπει να κατέβουν οι καμπάνες του ρολογιού προς αποφυγή κάποιου ατυχήματος.
Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού Δικηγόρος κ. Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς το Δήμαρχο Ζακύνθου, το οποίο κοινοποιεί στον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Σταυρο Κοντονή και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο. παρακαλώντας τον κ. Κολοκοτσά να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της στήριξης του κωδωνοστασίου ή να απομακρυνθούν οι καμπάνες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

sesismos_strofadia

Σήμερα η αυτοψία
στα Στροφάδια

Σήμερα, το κλιμάκιο θα επισκεφτεί τις Στροφάδες όπου θα διενεργήσει αυτοψία στο Μοναστήρι και τον Πύργο. Στην άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου για την υλοποίηση της απόφασης της ΕΣΑΛ για την δημιουργία λιμανιού στα Στροφάδια μέσω ΕΣΠΑ στάθηκε από τη μεριά του ο κ. Κοντονής συνοδευοντας τον Υπουργό Ναυτιλίας στη Ζάκυνθο. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση είναι η μόνη που ενέσκηψε πάνω από το διαχρονικό πρόβλημα των Στροφάδων. Και πρόσθεσε πως “Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου για δημιουργία λιμανιού στα Στροφάδια για την ένταξη του έργου αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ. Μετά από ένα χρόνο προσπάθειας η κυβέρνηση κατάφερε τον Μαΐο του 2018 να παρθεί αυτή η πολύ σημαντική απόφαση. Η μελέτη που έχει ήδη κατατεθεί από την Μητρόπολη Ζακύνθου στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι έτοιμη και μπορεί να προχωρήσει. Το επίσης σημαντικό είναι η συνδρομή της Περιφέρειας, από άποψη ουσίας και περιεχομένου. Και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους όσους μιλάνε για τα Στροφάδια από αγάπη για τον τόπο και τα μνημεία αυτής της περιοχής, ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και να μην το ξεχνάνε. Χωρίς την δημιουργία του λιμανιού δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Έχω τονίσει ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα σε αυτήν την διαδικασία”.

Πηγή:imerazante.gr