Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

19 Απριλίου 2024
11.9 C
Corfu

Zάκυνθος | Τα κλιμάκια περνούν από “κόσκινο” τα προσωρινά μη κατοικήσιμα

Διαβάστε ακόμα

Ένας και πλέον μήνας πέρασε από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,8R που συντάραξε το νησί μας την 26η Οκτωβρίου 2018, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μια ομαλή μετασεισμική εξέλιξη και οι έλεγχοι εκτίμησης ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη. Με συνεχείς εναλλαγές προσώπων, τα Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών συνεχίζουν την δουλειά τους, εξετάζοντας τις αιτήσεις των συμπολιτών μας.
Μάλιστα τα Κλιμάκια πέρασαν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο όσα σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται ακόμα πιο άμεσα σε σπίτια που δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έπαθαν ζημιές ζητούν ενημέρωση και ειδικά γι’ αυτούς που οι ζημιές αφορούν την κύρια κατοικία ρωτούν αν θα περάσουν το χειμώνα στα σπίτια συγγενών τους.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στα σχολεία επειδή εκεί πηγαίνουν τα παιδιά και οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, αλλά δεν είναι ήσσονος σημασίας το πρόβλημα σε κατοικίες κι επιχειρήσεις.
“Γίνονται οι έλεγχοι που σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα και ελέγχονται ξανά για να έχουμε την τελική απόφαση και όσοι έλεγχοι δεν έγιναν θα μπουν κατευθείαν στον δευτεροβάθμιο για να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να υπάρχει ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης με την έκδοση σχετικών αποφάσεων περί σεισμόπληκτου κλπ. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, η οποία έχει να κάνει με τις βοήθειες που θα υπάρξουν προς τους συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχει ημερομηνία” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Καμιά επιδιόρθωση
πριν τον έλεγχο

Το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ ζητάει από τους κατοίκους να μην προχωρούν σε επιδιορθώσεις των ζημιών στις οικίες τους και να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 536 αυτοψίες που κατέδειξαν πως κατάλληλα για χρήση είναι 309, ενω προσωρινά ακατάλληλα 227. Ωστόσο, μετά από τον έλεγχο εκατοντάδων σπιτιών, οι μηχανικοί εκτιμούν πως οι ζημιές είναι μικρές αν τις συγκρίνουμε με το μέγεθος του σεισμού και επισημαίνουν πως πρέπει να κατατίθενται αιτήσεις μόνο όταν υπάρχουν ζημιές. Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι οι κάτοικοι πρέπει να απομακρύνουν επικίνδυνα αντικείμενα προς πτώση σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης για παράδειγμα γλάστρες από τους εξώστες, τμημάτων διακοσμητικών στοιχείων που έχουν αποκολληθεί μαρμάρινα στοιχεία, σοβάδες, στερέωση ιστών σημαιών και υδρορροών. Αυτό γίνεται για την προστασία όσων περνούν και με αφορμή κάποια πρόσφατα συμβάντα.
Όσον αφορά στη διαδικασία, οι αιτήσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων κατατίθενται στο Δήμο όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο που τους δίδεται.

Ζημιές καταγράφηκαν
στο παλιό νοσοκομείο

Μεταξύ των κτηρίων που επλήγησαν από το πρόσφατο ισχυρό σεισμό είναι και το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, επιβαρύνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι έλεγχοι εντόπισαν προβλήματα τα οποία φαίνεται να καθιστούν τους χώρους του ακατάλληλους για χρήση μέχρι να γίνουν απαραίτητες εργασίες και επισκευές που αφορούν την στατική του επάρκεια. Αυτό σημαίνει πως στις ήδη υπάρχουσες και αυξημένες ανάγκες που έχει το παλιό Νοσοκομείο, χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις και στην στατική ενίσχυση του.

Πηγή:imerazante.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Πάσχα: Η Κέρκυρα στα 11 νησιά που θα βουλιάξουν από κόσμο

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που καταγράφονται σε έκθεση του E-Real Estates, οι προκρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img