Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις, για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.

Τροχαία ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου σημειώθηκαν (6) τροχαία ατυχήματα στην εξεταζόμενη περίοδο, έναντι (8) το 2020. Ειδικότερα, σημειώθηκαν: κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα , έναντι δύο -2- το 2020 κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα -6- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, όπως και το 2020. Από τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (8) παθόντες, έναντι (10) το 2020.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν: κανένας νεκρός έναντι  -2- το 2020, κανένας με σοβαρό τραυματισμό, -8-ελαφρά τραυματίες, όπως και το 2020 .

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Η απόσπαση προσοχής του οδηγού

H παραβίαση προτεραιότητας

Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας Η υπερβολική ταχύτητα

Η παραβίαση της σήμανσης

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων που αναπτύχθηκαν τον Δεκέμβριο 2021, βεβαιώθηκαν συνολικά (1.830) παραβάσεις, μεταξύ των οποίων: 27 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη) 297 για υπερβολική ταχύτητα 109 για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση 81 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση 33 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση 45 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας 126 για στέρηση άδεια ικανότητας οδήγησης 45 για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου 65 για ΚΤΕΟ

Σημειώνεται ότι βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις για στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 50 συλλήψεις, από τις οποίες 41 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και 9 για μέθη.