Απαραίτητη η επένδυση στον Ερημίτη για την τουριστική ανάδειξη της Κέρκυρας ήταν η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για την διάνοιξη δρόμου πάνω στην παραλία του Ερημίτη και στον υγρότοπο της Βρωμολίμνης.

Ο Κρίτων Αρσένης ρώτησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος με ποια άδεια διήλθε όχημα κατά μήκος του αιγιαλού μπροστά από τη Βρωμολίμνη και διάνοιξε δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι ήταν κυβερνητική απόφαση να μην εγκρίνεται εφεξής από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία η μελέτη οδοποιίας του έργου και η οδοποιία επί της δασικής έκτασης να μην ακολουθεί τις προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας.

Αναφορικά με τη συμβολή της επένδυσης στην τουριστική ανάδειξη της Κέρκυρας, ο κ. Αρσένης επισήμανε στον Υπουργό ότι η Κέρκυρα είναι ένας κατοχυρωμένος τουριστικός προορισμός και δεν περιμένει από την καταστροφή του πιο ανέγγιχτου παράκτιου τοπίου της για να βρει απασχόληση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι υπάρχει ανεργία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και η επένδυση στον Ερημίτη θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης για αυτούς τους πολίτες. «Αυτή είναι μια έκταση 490 στρεμμάτων από τα οποία θα αξιοποιηθούνε μόλις τα 35. Σας φαίνεται ότι αυτό καταστρέφει το περιβάλλον;» ρώτησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι χάριν της ‘επένδυσης’ πολεοδομούνται 178 στρέμματα δασικών και θάμνο-λιβαδικών εκτάσεων, κατασκευάζεται λιμενική εγκατάσταση 57 θέσεων σκαφών με εκσκαφές πάνω στα λιβάδια της προστατευόμενης Ποσειδωνίας, γίνονται εκσκαφές για χιλιόμετρα εσωτερικού οδικού δικτύου δύο λωρίδων με πεζοδρόμια.

Ο κ. Αρσένης υπενθύμισε ότι «ο Ερημίτης είναι το πιο σημαντικό ανέγγιχτο οικοσύστημα της Κέρκυρας που μας έχει μείνει με 3 υγροτόπους και πάρα πολύ σημαντική βιοποικιλότητα. Εκεί ήταν που ο πρωθυπουργός είπε κατά την επίσκεψή του ‘όμορφα είναι τα δάση αλλά τα δάση καίγονται, καλά κάνετε και προχωράτε με την ‘επένδυση’ γιατί αυτά θα μείνουν. Το δάσος κάηκε λίγους μήνες μετά, και τώρα ο τόπος διαμελίζεται».