Το σωματείο Εξωτερικής Φρουράς του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας θα συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύσσει η ΠΟΥΕΦ για τη Δευτέρα και Τρίτη 1 και 2 Μαρτίου , καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου ζητώντας την οριστική επίλυση των επί σειρά ετών θεσμικών και οικονομικών διεκδικήσεων μας.

Όπως σημειώνει το σωματείο:

Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων:

• θα εκτελούνται μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια, για τους οποίους τίθεται ζήτημα παρέλευσης της προσωρινής κράτησης,
• θα εκτελούνται μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα για τους οποίους συνεπάγεται κίνδυνος ζωής και μετάγονται με ασθενοφόρα οχήματα,
• δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια συγγενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τέλος
• δεν θα συμμετέχουμε σε συγκεντρώσεις προσωπικού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί, ως προσωπικό ασφαλείας της Yπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας που θα διατεθεί σε ενδεχόμενη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας ή της στάσης εργασίας ή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης ή διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια του έτους 2021, ορίζεται το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωση σκοπιών και την εκτέλεση επειγουσών μεταγωγών και φρουρήσεων κρατουμένων στα νοσοκομεία.
Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αναφέρεται δε ρητά στο άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος ως εξής: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη των οικονομικών και εργασιακών γενικά δικαιωμάτων των εργαζομένων». Από πλευράς μας θεωρούμε πως η συναίσθηση του ιδιαίτερου κοινωνικού αγαθού που προστατεύουμε και υπηρετούμε είναι δεδομένη και αυτονόητη.